Интервю, Топ новини

Андрей Арнаудов: Демографията и раждаемостта става интересна тема

0

Тв водещият Андрей Арнаудов е инициатор и лице на кампанията “Направи го за България” в подкрепа на раждаемостта. Финалът на първото й издание ще е тази неделя, 22 октомври, когато около 1000 бебета, заченати през изминалата година, ще бъдат кръстени в 10 града. За всяко новородено, регистрирано в кампанията, Движението за национална кауза на Андрей Арнаудов обяви, че ще дари минимум 1 лев за двойки с репродуктивни проблеми. Ето и цялото интервю на Андрей през offnews:

Удовлетворени ли сте от резултатите на първото издание на кампанията “Направи го за България”? Колко души се включиха?

Да, повече от удовлетворени сме. Включиха се 1237 двойки, всички с деца, заченати през 2016 година. Но по-важното е ние, хората с влияние в медиите, да направим темата за демографията и раждаемостта интересна. Иначе тя е само статистика. Политиците си говорят, че има демографска криза, която вече е дори демографска катастрофа, но това са само цифри. Тази тема става интересна с говорене, с добри примери.

Какви хора се включиха в кампанията?

Радва ни, че това са главно хора с висше образование, интелигентни, работещи. Такива, които отлагат раждането на дете просто защото имат други приоритети.

Какви са, според Вас, основните прични за ниската раждаемост у нас?

Две са. Първата важи не само за нас, а и за богатите нации. Човекът от западната култура освен правенето на деца има и други приоритети. У нас тази причина се комбинира с финансовите проблеми. Можем да добавим и емиграцията през последните 27 години. Проведохме анкета сред нашите участници, чиито резултати предстои да обобщим и да предоставим на институциите. Интересно е, че те отправят предложения не толкова към държавата, а към градската среда, към бизнеса и работодателите.

Какви например?

Да има повече места за отдих, тротоари за движение с колички, за детските градини. В много заведения няма детски кътове, а само в заведения над 3 звезди същестува изискване да предлагат детски столчета за хранене. Има и препоръки за по-гъвкаво работно време на родителите с малки деца и за разбиране по отношение на заетостта.

Ще има ли и други издания на кампанията?

Да, ще я превърнем в традиция. Скоро започва кампания за заченати бебета през 2017 г. Такива кампании се правят не само у нас. Различното е, че нашата се осланя на православната традиция, благодарение на която са се запазили много семейни ценности. Благодарни сме, че патриах Неофит лични подкрепи инициативата. А кръщенетата на децата от кампанията ще бъдат освободени от такса.

Определили ли сте за какво ще отидат събраните от кампанията средства?

Обявихме, че ще дарим на фондация “Искам бебе” по минимум 1 лев за всяка записала се двойка. Всъщност ще умножим сумата няколко пъти и ще я дарим на фондацията.

Няколко родители са Ви избрали лично за кръстник на децата си? Вълнувате ли се?

Бил съм кръстник на деца на мои близки хора. Сега, в деня на св. Иван Рилски, ще стана кръстник на 15 бебета, чиито родители са ме посочили лично. Ще се опитам да се отнеса с необходимото уважение и сърдечност. Много им благодаря за доверието! Повечето родители са избрали собствени кръстници. Останалите са посочили някои от популярните личности, подкрепили кампанията. Приемаме го като голяма чест. Аз съм кръстен в онова време, когато хората рядко са кръщавали децата си след като се родят. Моите родители са ме кръстили като съвсем малък. Слава богу, връзката между църквата и хората не е скъсана за онези 45 години. Днес традициите стават модерни.

Благодаря на всички дарители и партньори, които ни подкрепиха. Децата ще получат сребърни кръстчета със Св. Иван Рилски, както и детски продукти от “Тео бебе”.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега