Бургас, Общество, Топ новини

Анастасия Николова: Да си учител – това просто трябва да ти идва от сърцето

1

Учителите са безспорно едни от най-големите будители на България и в днешно време, опитвайки се да предадат своите знания и умения на подрастващите ученици. С тази нелека задача се е захванала и Анастасия Николова, която преподава „Митническа и данъчна администрация“ в ПГМКР „Свети Никола“ в Бургас. Тя практикува тази професия от две години, като в момента е класен ръководител на 9 „В“.

По образование Анастасия е магистър по психология, а 24 години е работила във фрахтовален департамент в Бургас, затова й казва, че смело може да се нарече част от света на морските хора и допълва, че те са много различни и се познават от километри.

С призванието да бъде учител всичко става съвсем случайни, виждайки обява, че Морското училище търси преподавател в специалност „Митническа и данъчна администрация“.

„Реших, че е време да изляза от зоната си на комфорт и да потегля по нов път с нови предизвикателства. Исках да предам тънкостите на занаята на новото и младо поколение. И мисля, че не съм сгрешила, а напротив – много ми харесва работата с децата, а и те ме харесват като техен преподавател“, категорична е тя.

За нея, за да си учител – това просто трябва да ти идва от сърцето и не е професия, която може да се практикува някак протоколно. Убедена е, че захващайки се с това ново за нея амплоа е намерила мястото си под слънцето и се чувства щастлива.

„Децата са много сензитивни и усещат всички чувства и емоции у нас преподавателите и те ни отвръщат със същото. Тук е моментът да благодаря на директорката на ПГМКР „Свети Никола“ инж. Христина Жабова, че повярва в мен и ми даде тази възможност да предам на учениците частица от моята енергия, за да се превърнат в истински и стойностни Човеци, които след години като завършат, ще се реализират успешно, всеки в неговата си специалност. Това ще ме направи много щастлива и горда с техните успехи“, казва още Анастасия Николова.

Досега, откакто работи като учител, никога не е искала да се откаже от професията. Мотивира я силното й желание да продължава да дава на своите ученици част от нейната енергия, любов и топлина и те да й отвръщат стократно.

„То е нещо като бумеранг. Колкото повече давам, толкова повече получавам. Работим с деца , които пред нас израстват и се превръщат в буйни тийнейджъри,  които ние успешно овладяваме, за да може всеки един от тях индивидуално да разгърне потенциала си и осмисли каква е неговата цел в живота и да я преследва. Самите ние, учителите, трябва да продължаваме да се развиваме и да даваме пример на подрастващите, защото не се знае , след години може да сме заедно колеги“, добавя Николова.


1 Коментар

  1. Даниела декември 31, 2021 at 15:16 -  Отговор

    А как станах учител по философия много
    Интерес но ако можете ме посъветвате

Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега