Бургас, Политика, Топ новини

Ананиев обяви Извънредна епидемична обстановка до 14 юни

0

До 14 юни, считано от днес, България е в извънредна епидемична обстановка. Решението на Министерски съвет е в съответствие с измененията в Закона за здравето, приети вчера от парламента и обнародвани след подпис и указ от президента днес. Решението за въвеждането на извънредна епидемична обстановка бе взето на извънредно заседание на МС.

Здравният министър Кирил Ананиев подчерта, че няма рязка промяна в ситуацията с развитието на епидемията на коронавируса. Припомняме, че към 8 часа на 13 май 2069 са установените случаи на COVID-19 у нас, 96 са жертвите на инфекцията. Мерките трябва да продължат да се прилагат, по думите на министъра.

Пандемията на Covid-19 представлява тежка епидемична обстановка, заяви Ананиев. Причинителят на заболяването има неизяснен произход, сподели той. Заболяването се развива в целия свят. Това заболяване се предава от човек на човек, аргументира се здравният министър. То протича тежко за възрастните и хронично болните. Огнищата у нас са в цялата страна. Липсва и специфично лечение, поясни още здравният министър. Няма и специфична имунопрофилактика.

Ананиев ще издаде няколко заповеди до края на деня, тъй като те трябва да влязат в сила от днес, 14 май 2020 г. В тези заповеди няма нищо ново, както каза министърът. Новото е, че се разрешават трансплантациите и парковете стават достъпни за всички. Двете мерки са консултирани със съответния специализиран съвет и оперативния щаб.

Всичко забранено до момента остава забранено, както и няма промяна в разрешителния режим, заяви Ананиев. Няма нужда извънредното епидемично положение да е безсрочно, въпреки че законът позволява това. Преценката е, че на този етап това не е необходимо, а и обявяването само за един месец ще позволи на правителството да е гъвкаво и да се съобразява с конкретната обстановка.

По отношение на туризма ще се преговаря на регионално ниво със съседните страни и ще се прилагат реципрочни мерки. Няма да има различно третиране на туристите, влизащи у нас, както и за българите. Затова, по думите на Ананиев, трябва да има 14-дневна карантина за всеки влизащ на родна територия.

Вчера са водени разговори с министър Красимир Вълчев да се изготви анкета по общини между всички родители за тяхната нагласа за пуснат децата си детска градина или ясла. Ще се изготви и алгоритъм за изискванията към самите детски градини и ясли. Едва след това ще се вземе решение за едно отварянето на детските образователни институции. на персонала в тези заведения може да се вземе решение и да се направят PCR тестове, но министърът не даде подробности.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Кого бихте подкрепили за Кмет на Бургас на изборите?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега