Uncategorized

Американците върнаха на Ирак 60 откраднати антики

0

САЩ върнаха на Ирак около 60 антични предмета, които са били разграбени и изнесени незаконно от страната между 2003 и 2011 г., пише „Монд”. Те ще бъдат показани в националния музей в Багдад, който бе отворен отново в края на февруари, след 12 години прекъсване.

Стъклена посуда за хранене, керамични барелефи, бронзови върхове на копия и брадви, конфискувани в САЩ, бяха изложени в иракското консулство във Вашингтон, преди да бъдат върнати в Багдад.

Сред върнатите ценности е асирийски крилат бик с човешка глава, датиран около 700 г. пр. Хр., чиято стойност е около 2 млн. долара. Тя е открадната от дворец на цар Саргон ІІ в Ниневия, в Северен Ирак, където наскоро „Ислямска държава” унищожи друга такава глава. Откритият ламасу е конфискуван в Ню Йорк през 2008 г. – бил изпратен от търговец на изкуство в Дубай, който се занимавал с плячкосани произведения на иракското изкуство.

Организирани престъпни мрежи са се възползвали от американската интервенция и хаоса в Ирак, за да плячкосват иракски музеи. От националния музей в Багдад в този период са откраднати над 15 000 произведения на изкуството, по късно 4300 от тях са открити и върнати. Американските власти бяха критикувани, че не са защитили археологическите обекти и ценности от крадци.

Повторното отваряне на музея в Багдад беше предшествано от разграбването и унищожаването на музея в Мосул от терористите от „Ислямска държава”. Радиалните ислямисти започнаха „културно прочистване” и вече са разрушили или изпратили на черния пазар много безценни образци на изкуството.

 

Източник: Мениджър


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега