Коментари, Политика

Ама той сериозно ли

0

Ексцентричен до невъобразимост, с емблематична прическа, милиардер. Заради гръмките му изказвания, които са всичко друго, но не и политически коректни, и шоуто, което разиграва всеки пък, щом си отвори устата, първоначално никой не приемаше кандидатурата му за държавен глава на САЩ насериозно. Когато обяви, че се включва в надпреварата, “Капитал” го постави в рубриката си Recycle Bin – темите от седмицата, които съзнателно прескачаме заради абсурдността им. Но Доналд Тръмп оглави рейтингите сред претендентите за президентския пост от Републиканската партия. И усещането е, че трудно може да бъде спрян, и то не само заради липсата му на самоконтрол.

Политиката като шоу

Тръмп е строителен магнат, а в свободното си време се изявява като популярна риалити звезда. Освен това използва успешно марката “Тръмп” извън традиционната си предприемаческа дейност, като има Тръмп ресторанти, Тръмп парфюми, Тръмп книги, Тръмп курсове по голф и много други. Той струва повече от държавния глава, а къщата му е по-луксозна от Белия дом, шегува се британската ВВС. Но ще успее ли да превърне бизнес успеха си в политически, прибавяйки и президентския пост под бранда “Тръмп”?

“Страната ни има нужда от наистина велик лидер”, заяви милиардерът при обявяването на кандидатурата си за държавен глава. И обеща, че отново ще направи Америка могъща. Но още в самото начало започна със скандалите. Изказванията му са определяни като сексистки, расистки и като цяло обидни – например, че мексиканските имигранти са само престъпници, изнасилвачи и дилъри. Републиканците се опасява, че поведението му само улеснява демократическия опонент Хилари Клинтън, а негови съпартийци се разграничиха от кандидатурата му за президентските избори през 2016 г. Това накара Тръмп да заяви, че ще обмисли дали да не стане независим кандидат, ако изгуби официалната републиканска номинация на партийния конгрес в Кливлънд на 18 юли догодина. При този вариант рискът за консерваторите е, че той би могъл да открадне от тях достатъчно гласове, за да изведе напред кандидата на демократите.

Но макар да изглежда, че изрича на глас първото нещо, което му хрумне, без да си налага вътрешни ограничения, това може да се окаже печеливша стратегия, тъй като засега, изглежда, се харесва на немалко избиратели. Всеки път, когато Тръмп каже нещо възмутително, популярността му се покачва. Той предлага удобно лесни решения на сложни проблеми. Например – как да спрем наплива от мексикански имигранти? Ами ще построим стена по границата, за която ще плати самото мексиканско правителство. Как точно ще стане това не е ясно. И силата на Тръмп е именно в това – да прави бомбастични изказвания, без да си дава труда да се занимава с подробностите.

Политкоректен? Не и той

Последният скандал, който Тръмп предизвика, е отпреди няколко дни, когато участва в предизборен дебат заедно с други републикански претенденти, гледан от рекордните 24 млн. души. Тогава той нападна водещата на Fox News Мегин Кели заради това, че му задавала “гадни” въпроси. Тя го попита защо гласоподавателите да изберат мъж, който нарича жените “дебели прасета, кучета, мърлячки и отвратителни животни”. След дебата милиардерът заяви, че Кели “имаше кръв, излизаща от очите, излизаща отвсякъде”, което бе интерпретирано, че се отнася до настроението й, повлияно от месечния й цикъл. Тръмп отрече да е имал това предвид, но отказа да се извини. Вместо това поиска извинение от Кели за нейните въпроси. Водещата коментира, че е “правила добра журналистика” и въпросите й са били “тежки, но справедливи”. Тръмп от своя страна защити отношението си към жените, наричайки ги “невероятни”, и посочи, че има “удивителни” бизнес връзки с тях. Но част от републиканските претенденти го разкритикуваха и той бе свален като говорител на голям консервативен форум. Усещането е, че този път Тръмп отиде прекалено далече. Всъщност подобни предположения са правени и преди, но сега, изглежда, местните консервативни движения се присъединяват към ръководството на републиканците срещу бизнесмена.

Един от претендентите за президентската номинация – сенатор Линдзи Греъм, заяви, че Тръмп застрашава шансовете на републиканците да си върнат Белия дом. “Той е в автомобил, който е извън контрол, и кара към тълпа от републиканци. Някой трябва да го свали от колата”, коментира Греъм пред в. Washington Post. Републиканците се намират в странна позиция, тъй като не искат да отблъснат гласоподавателите, симпатизиращи на Тръмп, и въпросът е какво ще стане, ако не успеят даизкарат кандидат, който да го бие. Очакването е, че бившият губернатор на Флорида и претендент за републиканската президентска номинация Джеб Буш, който е водещият избор на умереното крило на партията, ще спечели най-много от падението на Тръмп и то може да му даде инерцията, от която има нужда. Но както пише в. Washington Post, “Републиканската партия е пълен хаос. Демократите още не са стигнали дотам, но наближават до този момент. И е време да признаем, че политическата ни система просто не работи”.

Говорителят на недоволните

Причините за внезапния политически възход на Тръмп са най-различни. Една от основните е, че той направи темата за имиграцията централна в своята платформа. И докато възгледите му бяха определени като крайни, то те, изглежда, се харесват на голяма част от републиканските избиратели. Освен това Тръмп е преуспял бизнесмен и използва това като преимущество, заявявайки, че ще бъде “най-добрият президент за работните места, който Господ някога е създавал”. Също така той е безспорна знаменитост, за която според проучванията само 1% от анкетираните не са чували. А както е известно, американците обичат популярните личности. И не на последно място, Тръмп е възприеман за ново лице, което няма нищо общо със стария републикански елит, както и за представител на тези, на които им е дошло до гуша. В него може би се разпознават и част от онези 84% от републиканците, които според изследванията не смятат, че са представени във Вашингтон.

“Популярността на Тръмп сред републиканците идва от “Чаеното парти” и други сегменти на партията, които не са доволни от традиционните републикански политици и политиците като цяло. Имиграцията е тема, която ги притеснява. Освен това те търсят силна личност и Тръмп им е познат от света на бизнеса и развлекателната индустрия. Той се харесва на белите гласоподаватели, вероятно по-скоро от средната и работническата класа”, казва пред “Капитал” проф. Робърт Шапиро от катедрата по политология на Columbia University.

Проф. Пол Бек от Университета на Охайо също смята, че ключовата дума е недоволство.

“Наблюдава се значително неодобрение относно това как се представя правителството, центрирано около нефункционалния и силно разделен Конгрес, неудовлетвореността от военните развития в Близкия изток и икономиката, която не се подобрява достатъчно за обикновените хора. Тръмп привлича много от тези недоволни, особено сред републиканците. Но колкото и високи да са резултатите му в проучванията, трябва да отбележим, че той печелисамо 20-25% от републиканците, а те съставляват около една трета от потенциалните избиратели на първични избори. Така се оказва, че Тръмп е подкрепян едва от 6% от обществото”, обяснява Бек пред “Капитал”.

Според него това поставя колоритния милиардер начело в претъпканото с републикански кандидати поле, но не е особено много в по-широка перспектива. Освен това в този момент Тръмп не се справя толкова добре, колкото някои кандидати от 2012 г., които в крайна сметка не получиха голям шанс за номинация.

“Все още е твърде рано и много неща могат да се случат, както стана преди четири години. Тръмп не е предпочитан от мнозинството от републиканците. Другото нещо е, че той е втори избор на много малко републиканци. Тези два фактора силно ограничават потенциала му за растеж в проучванията”, посочва професорът от Университета на Охайо.

Както пише Рейхан Салам в Slate, изгревът на Тръмп напомня на възхода на крайнодесните партии в Европа, които “смесват популизъм и национализъм в мощен антиестаблишмънт коктейл”. Според критицитена милиардера САЩ ще влязат във война до седмица след избирането му за президент, а страната ще банкрутира няколко дни по-късно. На този етап не е съвсем ясно доколко устойчив е моделът “Тръмп” и има немалко прогнози, че политическата звезда на бизнесмена ще залезе бързо, ако продължава да не си поставя граници. Но така или иначе досегашните му резултати са забележителни за човек, когото критиците му наричат “клоун, който не бихте искали да седне на президентското кресло и да държи пръста си на ядрения бутон”.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега