Vox Populi

Ало, Народе, опичай си акъла!

0

Всеки, който е пътувал в западноевропейска държава е забелязал, че тя, без значение коя, е някак си по-оправена от която и да е държава от бившето “съветско пространство” или т.нар. “социалистически лагер”. Самите руснаци откровено признават, че на Запад е по-хубаво. И доказват това с краката си – гледат да избягат от Русия и на Запад да свият гнездо. Ако може в САЩ – още по-добре. От известно време дори и нашата България, за която самите ние казваме, че е на опашката на Европа, стана привлекателна за тях. Почнаха тия руснаци и у нас да се тътрят, къщи да купуват, гнездо да свиват. Защото явно ние им изглеждаме като Запад. Завиждат ни, макар да се държат нахално, че и просташки. Но друго се питам днес.

По времето на т.нар. „социализъм”, който същите руснаци ни накараха да „строим”, СССР бе всепризнат „лидер на борбата срещу империализма и капитализма”, т.е. срещу западните „буржоазно-капиталистически” държави. Тази борба бе смешна от самото начало, затова и днес, ако отидете на Запад, от пръв поглед ще разберете, че там, на Запад, продължава да бъде по-хубаво. Ега ти „борците” си казва човек тогава и си спомня, че те дори се бяха писали „активни борци”. С други думи, тарикати и мошеници, на които днес внуците все на Запад са се курдисали. Но къде е проблемът ще попита някой тук.

Проблемът е, че на съветските и на българските комунисти никой не им пречеше. Съпротива срещу тях и в СССР, и в НРБ, почти нямаше. Можеха да си управляват, както си искат и както „знаят”.Имаха си и милиция, и държавна сигурност. Но защо тогава за близо 50 години след Втората световна война не можаха да докарат нещата поне горе-долу да изглеждат така, както на Запад. Ами през 1989 година направо сдадоха багажа? И некадърността им лъсна като стой та гледай. Закопаха за дълго държавата ни. А самите те, нагли, та нагли, с крадените от народа пари, започнаха да си правят капитализъм – по свой образ и подобие, и за себе си. Затова и капитализмът ни днес е такъв – никакъв. Веднага му личи, че е правен от комунисти. Вони и смърди.

Плашеха народа тогава комунистите, че на Запад било „зле”, защото имало „много партии” и те си пречили една на друга. Слушах ги аз, но си мислех: как става така, че хем си пречат тези партии, хем по-добре са оправени тия западни държави. А най-много ме впечатляваше това, че за една и съща работа там – на Запад, вземат по 10 пъти по-голяма заплата. Защото у нас тогава, както и в СССР, имаше само една партия и нейната „ръководна роля в обществото” бе записана дори в чл.1 на Конституцията. И никой не пречеше на тази партия – за БКП-то говоря, да управлява, както си иска. Но е факт, че от Запада изоставахме. Уж вземахме „петилетките” в „съкратени срокове”, уж „разгаряхме огъня на съревнованието” и във водното строителство, но все живеехме по-зле от „ония там на Запад”. Как да си обясним всичко това.
Обяснението беше, че сме малка държава, като „една човешка длан”. Но и дори и затова лъжеха комунистите. Защото никак, ама никак, не сме малка държава. Направо сме си в златната среда на света и като територия и като население. Но защо голямата, огромната, Русия все креташе, както крета и днес, далеч от стандарта на Запада. При това е кретала така векове наред? Накратко казано защо хората в Русия живеят по-зле от хората на Запад.

Дали това не е расова некадърност? Или политическа некадърност? Какво е обяснението? Защо т.нар. „болшевики” или комунисти, не могат да направят успешна държава. И винаги проектите им се разпадат – едни по-бързо, други по-късно, но е факт, че се разпадат. От друга страна като гледам как днес бивши руски комунисти и техните дечурлига се заселват в България си мисля, че нашата страна, макар и с 45 години закъснение, се ориентира правилно. Поиска да стане част от Запада, да скъса „пъпната връв” с вечно изоставащата Русия, изобщо да хванем „последния влак” в правилната посока. Но защо руснаците не могат все още да се освестят, та и те да хванат верния път? Ами продължават да се кокошинят срещу Запада? По-глупави ли са от нас? Техните политици по-некадърни ли са от нашите? Спор няма, че след като в Русия се живее по-зле отколкото в Германия, например, това означава, че руските политици са явно по-некадърни от германските.

И ето сега, задават се избори у нас и гледам, че бившите наши комунисти отново искат да ни „метнат”, да ни излъжат. Отново ни пробутват Русия и отново мърморят срещу Запада. Че и акъл взеха да дават на западните хора. И откъде им идва този акъл? От живи умрелите сибирски полета? От Владивосток и Камчатка? Или от празноглавците в Кремъл? Тъжна история. И България като нищо ще направи отново грешна стъпка. Защото на много българи комунистическа чавка им е изпила акъла. И те ще гласуват отново срещу интересите на България. А Сидеров, какво да го правим този политически мушмурок? И той шампанското си пие в Париж, а тук за Русия навива електората. Тарикатче нашенско, няма що. Ало, народе, опичай си акъла. И, ако можеш, мисли!

 

за автора: Александър Йорданов е български политик и дипломат, литературен историк и критик.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега