LifeStyle

Алгоритъм диагностицира Алцхаймер десетилетие преди симптомите

0

Различни изследователи от целия свят разработват начини за диагностициране на болестта на Алцхаймер колкото се може по-рано. Причината е, че ранното установяване на заболяването дава възможност на хората да търсят лечение, което може да забави появата на симптомите и последващото им изостряне. Също така болните имат достатъчно време да уредят делата си.

Екип от учени от Университета в Бари, Италия, вярват, че отговорът за ранното диагностициране на болестта на Алцхаймер е изкуственият интелект. Те са разработили алгоритъм, който може да регистрира малки структурни промени в мозъка, причинени от болестта, десетилетие преди появата дори и на първите симптоми. Те са „обучили” изкуствения интелект чрез 67 магнитно-резонансни томографии – 38 на болни пациенти и 29 на здрави хора. Изследователите са разделили томографиите на малки региони и са програмирали алгоритъма да анализира невронните връзки между в тях.

След края на „обучението” те са изпробвали алгоритъма, карайки го да обработи мозъчни томографии от 148 души. От тях 48 души са били болни, а 48 са страдали от леко когнитивно увреждане и в крайна сметка също развили болестта на Алцхаймер.

Изкуственият интелект е успял да диагностицира болестта в 86% от времето. По-важно: той е могъл да засече леки когнитивни увреждания в 84% от времето, което го прави потенциален ефективен инструмент за ранно диагностициране на болестта. Учените са били ограничени да „обучават” изкуствения интелект чрез информация от една определена база данни. С повече проби и по-нататъшна разработка обаче алгоритъмът може да стане по-точен, докато не е достатъчно надежден да бъде широко използван в медицината

Economic.bg


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега