Общество

Активистка организация публикува база данни на химическите атаки в Сирия

0

Активистка организация публикува база данни с информация за предполагаеми химически атаки в Сирия – добавка към увеличаващата се колекция от видеозаписи и снимки, които документират предполагаеми военни престъпления, извършени през седемгодишния конфликт, предаде Асошиейтед прес.

“Сирийският архив”, който работи с правозащитни организации като “Амнести интернешънъл”, каза, че е проверил 861 видеозаписа от около 212 атаки, за повечето от които се смята, че са дело на правителствените сили.

Материалът е предоставен от 193 източника, като голяма част е публикуван в социалните медии от редови сирийски граждани, каза съоснователят на организацията Хади ал Хатиб пред аудитория в Берлин.

Ал Хатиб, който живее в Германия от 2014 г., отбеляза, че организацията иска да предотврати изчезването на тези материали, така че те да могат да бъдат използвани за изправяне на хората, отговорни за военни престъпления, пред правосъдието. Екипът, който работи в различни точки на Европа и Близкия изток, иска да допълни базата данни с информация за местата, на които е заснето дадено видео, и най-вече да провери достоверността му.

Сирийският архив сътрудничи с журналистическия сайт Белингкет, известен с щателните си проверки на заснетия материал от зони на военни действия.

Макар за повечето документирани от групата химически нападения да се твърди, че са извършени от сили, предани на президента Башар Асад, включително най-новото в град Дума близо до Дамаск, няколко се смятат за дело на бунтовническите сили и екстремистката групировка “Ислямска държава”, каза Абдулрахман ал Джалуд, един от изследователите в “Сирийския архив”.

Ал Хатиб каза, че той и колегите му не са обезсърчени от факта, че усилията им виновните за военни престъпления в Сирия да бъдат изправени на съд засега са безрезултатни.

“Това не значи, че трябва да спрем. Чакаме с нетърпение деня, когато ще можем да използваме този материал, тъй като възстановяването на Сирия трябва да включва признаване, разследване на престъпленията и съд за тях”.
 
Economic.bg.

Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега