Политика, Топ новини

Агитират ли „националистите” незаконно?

0

След по-малко от седмица започва предизборната кампания за извънредните парламентарни избори. На нея ще се избират новите депутати и ще стане ясно кой с колко ще влезе в Народното събрание. Предишната предизборна кампания завърши с изборите за евродепутати, но явно агитацията за тази кампания все още продължава.

Наши читатели сигнализираха, че на много места в страната все още стоят билбордовете на трите националистически партии и коалиции, които участваха в изборите за представители в Европарламента – НФСБ, Атака и Националистически партии на България (НПБ).

Билбордовете на бургаската партия НФСБ са разположени през няколко километра от граничния пункт Калотина до София, а след това и от изхода на столицата по автомагистрала „Тракия”. По същият маршрут, от Калотина до София, може да се види и билборд на партия „Атака”, които призовава за подкрепа с лика на Волен Сидеров. По магистралата рекламните пана са сменени и вече „агитират” за предаването на Сидеров по партийната телевизия „Алфа”.

Билборд на НПБ пък посреща нашите читатели по пътя от Пловдив за Карлово. Коалицията водена от Павел Чернев събра 2 499 гласа (0.112%) при явяването си за първи път на избори, а за тези избори ще бъдат част от коалицията “Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО”.

Въпросът тук е следния: Законна ли е предизборната агитация в период, когато няма предизборна обстановка?

Ето какво гласи и Изборният кодекс:

Забрана за агитационни материали извън предизборната кампания

Чл. 185. (1) Забранява се поставянето на предизборни агитационни материали извън предизборната кампания.

(2) Сигнали за поставените предизборни агитационни материали по ал. 1 се подават до областния управител, съответно кмета на общината, района или кметството.

(3) Заповедта за премахване на предизборните агитационни материали се издава незабавно от кмета на общината, района или кметството или от областния управител.

(4) Заповедта се връчва на лицето, в чиято полза е материалът.

(5) В случай че лицето, в чиято полза е предизборният агитационен материал, не го отстрани в тридневен срок от издаването на заповедта, материалът се премахва от областния управител, кмета на съответната община, район или кметство, като при необходимост може да поиска съдействие от органите на Министерството на вътрешните работи.

В галерията може да видите снимките, които ни изпратиха нашите читатели. Остава нашето питане дали е законна агитацията, па макар била тя и за стари избори…


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега