Политика

АБВ издига свои кандидати за кметове в над 85 общини

0

Към днешна дата АБВ има 135 кандидати за кметове, от които 30 са независими. Това съобщи на пресконференция заместник-председателят на АБВ Румен Петков. В четири общини подкрепяме кандидатури, излъчени от БСП, в други участваме в коалиционни формати с БСП, посочи той. Като пример Петков даде Козлодуй и Сухиндол.

В повече от 85 общини играем с кандидати на АБВ, което говори за самочувствие на нашите структури и за енергия и способност да се формира политика, отбеляза Петков. В 18 от областните центрове АБВ има свои кандидати за кметове, добави той.

Относно общите кандидатури с БСП председателят на АБВ и президент на България от 2002 до 2012 г. Георги Първанов посочи, че ще направят компромис и ще дадат подкрепа там, където има силен кмет. Тези компромиси се правят ниско долу, горе диалог няма, горе има атаки, отбеляза той. По думите му някой някъде е решил, че посоката на стратегическия удар на “Позитано” трябва да бъде отново срещу АБВ.Те не мислят колко много ще загубят, в това число и нови областни центрове, а как да се разправят с АБВ, отбеляза Първанов. Аз бих поставил в тази графа атаката, която върви срещу мен и моето семейство в последните три седмици, заяви той.

Георги Първанов посочи, че в един сутрешен блок всеки ден се размахва негова декларация до Сметната палата, за да се докаже, че там не са заложени суми, с които може да помогне на сина си за закупуване на хотела в Кюстендил. По думите му това е декларацията от 2012 г., при положение че всеки може да намери декларацията му от 2014 г., в която фигурира влог от 58 хиляди лева на негово име и от 16 хиляди лева на името на жена му.

“Не почваме ли зле тази предизборна кампания като един тежък сблъсък на черния пиар”, попита той. За тези 25 години в политиката, докато роднините на други лидери или политици бяха по бордовете, моите деца започнаха в бизнеса от нулата, коментира Първанов. Не само тесния кръг на семейството ми, мои роднини не са се докосвали до европейски средства, посочи той и припомни идеята си за регистър на пиарските фирми и проверка от парламентарна комисия, при която да се види кой е прибирал парите от европейските фондове например за реклама на образа на България.

Първанов поиска и специална анкетна комисия за това какви пари са харчени от българска страна и кой се е облагодетелствал от “Южен поток”. Той предлага тази комисия да бъде оглавена от реформаторите.
Георги Първанов беше помолен да коментира и думите на руския президент Владимир Путин за “Южен поток” и България.В казаното от президента Путин може да се намери възможност не само за рестартиране на отношенията между България и Русия по енергийните проекти, но и за едно затопляне, сваляне на напрежението между Европа и Русия, добави той.

Отношенията между България и Русия не би трябвало да са зависими от конюнктурата, смята Първанов. Погледнато в дългосрочен план, ние трябва да сме заедно не само заради традицията, но и заради актуалните задачи, енергетиката е такава задача, добави той.

 

Източник: БТА


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега