Uncategorized

9-дневен траур след смъртта Фидел Кастро.

0

Куба обяви 9-дневен траур след смъртта на революционния лидер Фидел Кастро

Знамената в страната са наполовина свалени в знак на почит към паметта на 90-годишната историческа личност. От утре гражданите ще могат да се прощават с Кастро, докато прахът му не бъде отнесен в Сантяго де Куба, където той започва първите си движения за власт. 

В американския град Маями пък ще бъдат организирани празненства – там живеят много кубински мигранти против Кастро, които са напуснали страната си и са се установили в Америка със семействата си, заради режима му. 

Някои от световните лидери отдават почит на Кастро, който е едно от лицата-икони на 20-ти век, посочва Би Би Си. Бъдещият президент на САЩ Доналд Тръмп обаче заяви, че Кастро е бил “брутален диктатор”. 

Фидел Кастро идва на власт през 1959 г. и вдига комунистическа революция, противопоставяйки Куба на САЩ в продължение на десетилетия. Неговите поддръжници го разглеждат като мъжа, който е застанал срещу Америка по време на Студената война и е върнал Куба на народа. Критиците му обаче го смятат не за герой, а за тиранин. 

По-малката му сестра Хуанита Кастро, която живее в Маями, заяви категорично, че няма да отиде на погребението му в Куба, предаде ТАСС, цитирана от БТА. “Преди 51 години заминах в изгнание в Маями като всички онези кубинци, които напуснаха, за да търсят място, където могат да се борят за свободата на своята страна”, каза тя, изтъквайки че така и не е променила идеологическата си позиция против идеите на Фидел, въпреки че е трябвало да плати много висока цена за нея. Но призна, че въпреки идеологическите различия, с горчивина е научила за смъртта на брат си.

“Като сестра на Фидел сега преживявам загубата на човека, с когото бяхме една кръв. Същото беше, когато умряха брат ми Рамон и сестра ми Анхелита”, каза Хуанита Кастро. Тя изрази надежда, че след смъртта на брат й кубинците ще могат да “намерят път, който в края на краищата да обедини целия народ”.

Хуанита Кастро напуска Куба през 1964 г., след като нееднократно отправя открити критики срещу властта. По-късно признава, че от 1961 г. е сътрудничела на ЦРУ.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега