LifeStyle

8 от най-красивите паркове и градини в Европа и по света

0

Ако се чувствате най-добре сред природата, ако прелестните цветя и ароматни растения са любимата ви декорация за снимки, ако обожавате райските градини и във всеки свободен момент бързате да посетите близкия до вас парк, днес ще ви изкушим с нашата специална колекция от едни от най-красивите паркове и градини в Европа и по света, представени от туристическа агенция “Бохемия”:

 
Градина “Маркесадо де ла Кинта Роха”, о-в Тенерифе
 

Още известни като градините “Виктория”, те са проектирани през XIX век от френски архитект и се намират в градчето Оротава, разположено на 6 км от Пуерто де ла Крус. Паркът е създаден по идея на Маркиза Себастиана дел Кастило с мавзолей, в който да бъде поставено тялото на сина й след смъртта му, което така и не се случва. Днес мавзолеят е паметник на религиозната търпимост. Терасираните градини са в еклектичен стил, имат прекрасни фонтани и огромно разнообразие от пъстри цветя, а гледката към стария квартал на града е впечатляваща. 

 
 
Магическите градини, Дубай
 
 
Магическите градини в Дубай отварят врати през февруари 2013 г. Те са най-големите естествени цветни градини в света с повече от 45 млн. цветя, разположени на 72 хил. кв. м площ. Освен с невероятната си красота и разнообразие, градините са известни с това, че са вписани в Книгата за рекорди на Гинес като най-дългата стена от цветя в света.  В близост до тях през 2015 г. е открит и пеперуден парк, който също е най-големият в света с над 15 хил. вида пеперуди от 26 вида. Сред останалите атракции в парка са флорален часовник, пауни и ароматна градина.
 
 
Парк Гюел, Барселона
 
 
Паркът се намира на хълмовете на Барселона и е проектиран от известния испански архитект Антонио Гауди по поръчка на испанския индустриалец Гюел с идеята да бъде модерен жилищен комплекс. Само две къщи обаче са завършени, а по-късно мястото се превръща в очарователен парк с красиви колони във формата на палми, кактуси, борове и каменни късове, превърнати в тераси с много фигури на дракони и гущери. В градината се намира най-дългата пейка във формата на морска змия, а на входа е големият гущер, облицован с разноцветни керамични плочици.
 
 
Градините на Вила д’Есте, Тиволи
 
 
Вила д’Есте е архитектурно парков комплекс в Тиволи, Италия, разположен на 30 км от Рим. През 2001 г. е обявен за част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. През 2007 г. паркът е обявен за най-красивия в Европа. Изключителна е системата от 51 фонтана, 398 корита, 364 водни струи, 64 водопада и 220 басейна, снабдявани от канали и каскади с обща дължина 875 м. Най-впечатляващите атракции в парка са фонтаните “Алеята на стоте фонтана”, “Орган” с прекрасни мелодии и воден замък зад него, “Овалният фонтан”, украсен със статуи върху извита тераса около изкуствено създадени хълмове, “Четирите дракона”, “Нептун”, “Пегас”, както и пещерите, посветени на римските богини Венера и Диана.
 
 
Люксембургската градина, Париж
 
 
Градината е създадена  през 1612 г. от кралица Мари де Медичи с идеята да напомня на градините “Боболи” в родната й Флоренция. Те се намират в Латинския квартал на френската столица. Градината е мястото, в което се развива основното действие на любовната история в романа “Клетниците” на Виктор Юго. Градините към двореца са разделени на френски и английски и имат 106 статуи, включително и величествения фонтан “Медичи”. 
 
 
Хайд Парк, Лондон
 
 
Хайд Парк е най-големият кралски парк в Лондон с площ от 340 акра, който достига чак до двореца Кенсингтън. Днес градините на двореца се сливат с парка от запад, а трите езера в него са любими  на местните жители. В парка традиционно всяка зима се организира известният лунапарк “Winter Wonderland”.
 
 
Градини “Боболи”, Флоренция
 
 
Фамилията “Медичи” закупува парка през 1550 г. и оттогава градините постоянно се разширяват и обогатяват с красиви поляни, широки алеи, фонтани с прекрасни декоративни елементи, римски статуи от XVI и XVII век и красиви панорамни изгледи към Флоренция. Сред забележителностите на парка са фонтанът на Нептун, малката и голяма пещера, както и овалната градина с остров Изолето с лимонови дръвчета и изящни скулптури.
 
 
Градският парк във Виена
 
 
Очарователният градски парк се намира в близост до известния булевард “Рингщрасе” в центъра на Виена. В него можете да се насладите на скулптури на популярни виенски художници, писатели и композитори, включително Емил Якоб Шиндлер, Франц Шуберт, Антон Брукнер, Йохан Щраус.
Economic.bg.

Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега