Крими

77 румънски онколози отиват на съд заради корупция

0

Националното управление за борба с корупцията на Румъния (DNA) повдигна обвинения в корупция на 77 лекари онколози, предаде bTV, като се позова на съобщение на ведомството.

“Една от компаниите за внос и продажба на фармацевтични продукти, включително в областта на онкологията, е организирала през 2012 година ваканция в Индия на група онколози, като е поела пое разходите по транспорта, хотелите, храната и екскурзията на участниците, а в някои случаи и на техните семейства”, пише в информацията.

Ваканцията бе маскирана като участие в международен научен конгрес, финансирано от същата тази компания. Целта на ваканцията е била медиците да бъдат заинтересовани да предписват или препоръчват на пациентите медикаменти, продавани от компанията.

За това пътуване компанията е платила на туристическата агенция 520 607,95 евро, отбелязва управлението. За официалното покриване на разходите са били съставени фиктивни договори за спонсорство.

Следователите твърдят, че конгресът се е състоял на 3-4 март 2012 година в Бангалор, докато пътуването на медиците е било през периода 28 февруари-9 март. Лекарите и семействата им са живеели в Делхи, на 2000 километра от мястото, където се е провеждал конгресът. В Бангалор те са били само един ден.

“Участвалите в екскурзията лекари само са изпълнили необходимите формалности, за да регистрират присъствие на конгреса, без да проявят реално към него никакъв професионален интерес. Дипломи за участие те получили не веднага след конгреса, а много по-късно, като се предприели в тази връзка съответните усилия“, посочва се също в документа.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега