Политика

Президентът: Ще кажа дали ще се кандидатирам отново през лятото

0

Има много смислена и неотложна работа за вършене в държавата. 2016 г. е решителна за важни реформи. Вярвам, че 2016 г. не бива да е годината, през която да се занимаваме само с президентските избори. Затова казвам ясно – до лятото на 2016 г. няма да чуете от мен дали ще се кандидатирам за втори мандат. И това е не защото нямам ясна позиция, а защото не искам да се измести големият дебат в обществото днес. А той не е за президентските кандидатури. Той е за справедливостта.

Това казва държавният глава Росен Плевнелиев в интервю за „24 часа”.

Чувам какво иска народът, заявява още президентът. 94% от българските граждани казват, че тази система не гарантира справедливост към момента. Повече от ясно е, че днес всички политици – включително и правителството, и Народното събрание, са опрени до стената по голямата тема за справедливостта. Обществото казва, че няма справедливост и по тази тема трябва да се работи с приоритет преди всички останали. Необходима е съдебна реформа, необходимо е да се върне доверието на гражданите в институциите. Това означава всички заедно – НС, правителството, магистратите, в честен и принципен дебат да стигнем до най-добрите решения, смята Плевнелиев.

Според него съдебната реформа не може да бъде отлага повече. Президентът е категоричен, че времето на политическите декларации отдавна е отминало. Времето на чуденето трябва да приключи. Ясно е къде са проблемите в съдебната власт, трябва да се действа. Апелирам за честен и принципен дебат във ВСС, за да няма изненадващи и необясними действия, посочва държавният глава.

Запитан как оценява предните години от мандата си, Плевнелиев казва: Безспорно труден мандат във време на извънредна нестабилност. Успях да държа здраво посоката на европейската интеграция на България и смятам, че това е едно достойно действие. Въпреки кризите и мигрантската вълна ние успяхме да опазим границата на България и на Европейския съюз и да се отнесем достойно към нашата мисия – от една страна, да спазваме човешките права, от друга гледна точка, да пазим ефективно границите си и сигурността на нацията.

Според Плевнелиев модернизацията на страната и на базисната инфраструктура няма алтернатива.

Президентът е категоричен, че води балансирана и принципна външна политика: България получи много сериозно признание за това и днес е част от решението, а не от проблемите. Както на Балканите, така и в Европа и на световната сцена. България е уважавана заради своята балансирана и отговорна позиция. Като държавен глава не мълчах, защото вярвам, че демократите не бива да бъдат демократи само по принцип и, само на думи. Когато си демократ и когато виждаш, че демокрацията е под угроза, когато виждаш, че националният интерес е застрашен – говориш. Тук, разбира се, оставям на отговорните медии сами да преценят, но много често имаше ситуации в моя мандат, в които аз бях от малкото, които говорят и имат позиция. Вижте украинската криза, която е символ на разрушаването на правилата на международния правов ред. Поставям най-елементарния въпрос. Днес ще чуете от много политици, че са за защита на националния интерес. Нима най-висшият национален интерес не е да има мир? За да има мир, трябва да има правила и те да се спазват от всички. И тогава, когато една глобална сила нарушава правилата на международния правов ред и когато окупира нечия чужда територия, защо мълчите? Нима не съзнавате, че националният интерес изисква опазването на суверенитета и териториалната цялост на всяка държава, включително и България?

България трябва да си отвори очите за рисковете през ХХI век и да пази националния интерес. Трябва да изградим способности за защита от кибератаки чрез ефективна интеграция с партньорите ни, защото независимо дали става дума за терористична атака, или миграционната криза, дали става въпрос за противопоставянето по оста велики сили – регионални сили, става въпрос за очевидната за всички нас дестабилизация, която тече в Европа. Ако искаме да защитим националния интерес, трябва да имаме способности и ясна позиция, заявява Росен Плевнелиев.

Държавният глава казва още, че националният интерес на България изисква да бъдем активни в НАТО и ЕС, защото това са съюзи за отбрана и мир, за човешки права и свободи. Ако се държим така, риск няма. Но когато се допуска политически партии в България да обслужват чужди интереси, да размахват много често чужди знамена на собствените си партийни митинги, да, това е криворазбрана политика, която повишава рисковете в държавата.

Виждам напрежението в политическите партии, виждам ситуацията, в която се намира Народното събрание, и чувам народа си. Ще го кажа много ясно. Не вярвам, че българският народ иска избори днес и на всяка цена. Народът очаква от нас работа и резултати, реформи, подобряване на живота, а не отново политически сблъсъци, много често безсмислени, смята президентът.

Според Плевнелиев социално отговорната икономика не може да бъде изградена при олигархична държава. Прозрачността се изплаща. Докато бях министър, направих прозрачен търг и спестих 1 млрд. евро на българските данъкоплатци, казва още Плевнелиев през изданието.

източник: БГНЕС


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега