Политика

Христо Панчугов: Радан Кънев не може да е лицето на нов десен проект

0

Председателят на партия “Синьо единство” Христо Панчугов коментира в предаването „Още от деня” по БНТ новия политически сезон. Според него Радан Кънев, който днес е изключително убеден в необходимостта от ново дясно, пропусна шанса да го изгради, тръгвайки да прави Реформаторския блок.

„Когато “Синьо единство” говореше за единен десен политически субект, той ни изгони от РБ. Смяташе, че идеята, която ние искахме – истински десен смислен субект – не отговаря на реалността. За него коалиционната формула, в която се събиратвсякакви хора, за да борят мафията, беше много по-важна тогава. Сега се оказва, че тези хора, които той събра тогава, за да борят мафията, се съюзиха с нея. Отпадна например антикорупционната стратегия на г-жа Кунева. Това да не можете да прокарате нещо, което сте определили за политически приоритет, на първо четене е откровено несериозно. Да не говорим, че не може да убедите собствените си управленски партньори.”, категоричен е лидерът на “Синьо единство”.

Панчугов подчерта, че на десницата винаги е бил нужен силен и обединен десен политически субект, но това никога не е бил РБ.

„Радан Кънев не може да бъде лицето на такъв проект, защото той започна един и го провали. РБ в момента е в шизофреничната ситуация да се обяснява дали е управление, дали – опозиция. След като е в управлението от самото начало, РБ не успя да прокара нито един от управленските си приоритети. Съюзи се с ГЕРБ – със същите хора, които наричаше мафия. Да се оправдаваш само с ДПС енесериозно. Да, изисква се конституционно мнозинство, за да се прокарат съдебните реформи, но невъзможността да се събере това мнозинство се състои и във факта, че съдебната реформа- такава, каквато тя беше разписана от Реформаторския блок- беше предадена още от самото начало.”, добави Панчугов.

Двамата млади политици на едно от събранията на Реформаторския блок през 2013 г.

Двамата млади политици на едно от събранията на Реформаторския блок през 2013 г.

Той изрази недоволство и от постигнатото от правителството.

„ГЕРБ дойдоха в името на възстановяване на институциите и връщане на държавността. Под тази мантра продължават да ни обясняват как всичко, което се случва в момента, води естествено до запазване на стабилността и сигурността в България. Това очевидно не е така. Разпадът в средите на самите управляващи, начинът, по който отпаднаха ключови реформи в управленската програма; начинът, по който не е ясно кое мнозинство седи зад това управление и прокарва ключовите реформи, нито кои са тези реформи, не говори добре”, заключи младият политик

Според него проблемът на българската политическа система се състои в това, че последното, което има значение, е отношението между политическите партии и техните избиратели. Тъй като изборите се организират, маниполирани и всъщност ако не участваш в това, биваш бързо набеден за маргинален политически субект, поради което излизаш от политиката.

„Всички участват и трябва да си го кажем ясно, защото оттам започва промяната. Проблемът не е на политическите партии и това дали са мръсна дума, или не. Проблемът е, че всички политически партии в момента, в който се окажат част от тази политическа система, приемат статуквото – както направиха Кънев, Кунева, както направиха и ГЕРБ.”, заключи Христо Панчугов.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега