Бизнес

67% от компаниите в България смятат, че бизнесът им ще пострада, ако не се трансформира дигитално

0

Това сочи доклад за състоянието на дигиталната трансформация на бизнеса по света и в България, изготвен от Progress, под чийто бранд Telerik вече оперира в България, и Loudhouse – специализираното звено за изследвания на OctopusGroup.

Проучването „Трансформира ли се наистина бизнесът, или живее в дигитална съпротива?“ е проведено през март 2016 г. в 10 държави, включително България, и цели да разкрие как бизнес лидерите гледат на дигиталната трансформация и как ще адресират съпътстващите я предизвикателства. В него участват над 700 бизнес лидери от малки, средни и големи компании, сред които ръководители на маркетинг, дигитални и ИТ отдели, разработчици, ИТ архитекти, инженери и бизнес мениджъри на различни нива.

„Не е изненада за никого, че за да оцелеят в дигитализирания и свързан свят, задвижван от софтуерните иновации, компаниите трябва да трансформират бизнеса си. Но като че ли малко днес осъзнават, че ключът към дигиталната трансформация не е дигитален – той е на първо място в готовността и желанието на компаниите да се трансформират. Само тези, които развият гъвкав начин на мислене и инвестират в развитието на дигиталните умения на своите служители във всички отдели на организацията, ще успеят да се адаптират бързо към пазарните промени и да бъдат успешни вбъдеще”, коментира Васил Терзиев, главен директор „Иновации” в Progress.

Резултатите от проучването показват още, че в България голяма част от дигиталните инициативи се ръководят от маркетинг екипите (67%) в сравнение с ИТ (33%). В глобален мащаб се наблюдава противоположната тенденция – ИТ отделът е водещ в дигиталната трансформация на бизнеса (72%, маркетинг – 28%). И в България, и глобално мнозинството от бизнес лидерите (съответно 70% и 77%) посочват, че е необходима по- добра синхронизация между ИТ и маркетинг отделите.

Повече от половината участници от България посочват, че в организациите им липсват дигитални умения за реализиране на стратегията за дигитална трансформация (63%) и дигитално лидерство за определянето й (53%). Само 10% се чувстват изключително уверени, че имат най-добрите хора на точните места в организацията си в сравнение с 25% в глобален мащаб.

Пълните резултати от проучването на Progress за България може да намерите ТУК.

 

 

 

 

Източник: Мениджър


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега