LifeStyle, Общество

6 от най-чаканите сгради на 2019 г. (галерия)

0

В последните дни на 2018 година Architectural Digest гледа напред и поставя акцент върху онези сгради, чиято поява ще е най-вълнуваща през 2019 г. Тези архитектурни шедьоври предстои да бъдат завършени догодина и ще впечатлял любителите на архитектурата и дизайна.

Сред тях са офис сгради, музеи, инфраструктурни съоръжения. Чиито проекти са дело на едни от най-изявените и вдъхновяващи съвременни архитекти и дизайнерски студия.

Вижте ги:

1. Централата на Le Monde, от Snøhetta (Париж, Франция)


Основан през 1944 г., Le Monde е сред най-четените вестници в света. През следващата година екипът на медията ще се премести в чисто нов дом – сграда за милиони, която ще изглежда като мост – леко намигване, което цели да очертае ролята на медиите като посредник между информацията и читателите. Проектирано от студио Snøhetta, базирано в Осло, новото седалище на Le Monde ще придаде свеж, смел поглед към хоризонта на Париж.

2. Музеят Хиляда (1000) от Zaha Hadid Architects (Маями, Флорида)


Сградата, подобно на толкова много други, проектирани от гранд дамата на съвременната архитектура, имитира динамичната енергия на града, в който се намира. Когато луксозният небостъргач бъде завършен през 2019 г., феновете на архитектурата вероятно ще бъдат развълнувани и меланхолични. Ентусиазмът ще бъде по очевидни причини, а настроението ще бъде заради факта, че дизайнът е един от последните проекти, които Заха Хадид оркестрира преди смъртта си през март 2016 г. 62-етажният небостъргач, висок 699 фута, е един от най-амбициозните архитектурни проекти досега.

3. Международно летище Пекин Даксин от Zaha Hadid Architects (Пекин, Китай)


Когато международното летище бъде готово през есента на 2019 г., Пекин ще изпревари Истанбул като града с най-голямото летище в света. Простиращо се на около 7,5 милиона кв. фута площ и проектирано преди смъртта на неподражаемата архитектка Заха Хадид, летището със сигурност ще въведе нова вълна в дизайна на транспортни съоръжения. Не позволявайте на красивия, златист терминал с форма на звезда да ви заблуди, че сградата е фокусирана само върху дизайна, но е непрактична. Зданието, което е мрежа от бетон, арматура и стъкло, ще има нововъведения (като разделение на международни и вътрешни полети на различни нива), за да помогне на пътниците да се придвижват по-бързо и ефективно в сградите.

4. Академичен музей на киното от Ренцо Пиано (Лос Анджелис, Калифорния)


Подходящо е (и честно казано, дори малко закъсняло), че в края на 2019 г. Лос Анджелис ще стане дом на най-престижния филмов музей в света. Пространството ще осигури на посетителите спокойно място за размишление и обсъждане на влиянието и ролята на филмите в нашата култура. Проектиран от Ренцо Пиано в сътрудничество с Gensler, новият музей ще разполага с театър с 1000 места и тераса с изглед към Холивуд. Разходката през отворената, сферичната структура ще позволи на посетителите гледна точка към историята на киното, каквато филмите осигуряват на аудиторията си.

5. Големия музей на Египет от Heneghan Peng Architects (Гиза, Египет)


Конкурсът за проектиране на музей за пирамидите в Гиза беше разбираемо конкурентен. Не всеки ден (или всеки живот, дори) един архитект има възможността да създаде сграда, която да отдава почит на едно от Седемте чудеса на света. Участваха 1500 проекта от цял свят, а печелившият дизайн бе възложен на Heneghan Peng Architects. Европейската компания е спечелила редица впечатляващи награди като RIBA през 2006 г. и е номинирана за наградата Стърлинг, както и наградата Mies van der Rohe, през 2013 г. Строителството на сградата е продължително (египетският президент Хосни Мубарак постави основния камък през 2002 г.), но тъй като сградата вече е почти готова, изглежда, че чакането си е заслужавало. Сградата е изградена от серия от триъгълници, предназначени да имитират пирамидите. Масивната структура от 5,2 млн. кв фута (която струва над 1 млрд. долара) ще приюти артефакти от пирамидите, разказвайки тяхната история. Най-забележителна обаче ще бъде секцията на музея за фараон Тутанкамон.

6. Национален музей на Катар, от Жан Нувел (Доха, Катар)


Проектиран от неподражаемия Жан Нувел, Националният музей на Катар изглежда сякаш по-добре би принадлежал на друга планета. Подобно на другите сгради от световна класа на Нувел, тази структура предлага на света нещо, което никога досега не е виждал. Всяка част е свързана, за да имитира пустинна роза, а заключващите се дискове са почти толкова бежови, колкото заобикалящата ги пустиня. В музея ще се помещават артефакти, свързани с теми, определящи за страната: нефт и газ, търговия и Персийския залив.

Economic.bg.

Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Кого бихте подкрепили за Кмет на Бургас на изборите?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега