LifeStyle, Общество

6 начина, по които Google ви следи и как да ги ограничите

0
Google е един от най-активните събирачи на лични данни, като на практика има поглед върху почти всеки аспект от живота на своите потребители. Независимо дали сърфират в интернет, търсят маршрут за пътуване, или просто гледат някой видеоклип. Засега все още няма кой знае какви възможности да се противодейства на това, но все пак има начини да се ограничи това следене, пише MakeUseOf. 

 
В следващите редове може да видите начините, по които Google ви лед и как може да ги спрете или намалите. 
 
1. Местоположението в Google Maps 
 
 
Това е едно от приложенията на Google, които са почти без алтернатива и човек трудно би се отказал да го използва. Всеки път, когато го използвате за търсене на локация или навигиране обаче, компанията трупа координатите ви. Гигантът използва тази информация, освен да подобрява услугите си, но и да маркетира различни други услуги или пазарски обекти. 
 
Ако искате да ограничите събирането на данни за местоположението си, трябва да влезете в Settings-Personal Content–App History and Location и да изберете опцията за изтриване на историята. 
 
2. Местоположение на Android телефона
 

 
Ако сте с Android устройство, Google дори не се нуждае от Maps приложението, за да ви следи. Телефонът събира данни дори и локацията му да не е включена. Единственият изход е да се деактивират и Web&App Activity, и Location History. 
 
3. Използване на данни от Android телефона 
 

 
От телефони с Android, Google съхранява и куп други лични данни като контакти, срещи в календара. Компанията знае кога сте задействали определено приложение, колко пъти и колко дълго го използвате, като така се правят анализи за поведенчески модели. 
 
За да предотвратите това, изключете Device Information в секцията Activity Control.  
 
4. Търсения в Google 
 

 
Това, което търсите в Google, значително допринася за това компанията впоследствие да ви предлага персонализирани реклами. Ако имате желание, все пак бихте могли да поемете контрол върху това, влизайки първо в My Activity. Може да сложите на пауза функцията, записваща историята на търсенията ви, или да премахнете досега събраните данни. За първото трябва да изключите Web&App Activity, а второто може да се направи от началната страница.
 
5. Търсения и история в YouTube
 

 
Подобно е положението и във видео портала, който е собственост на Google. Всеки може да ограничи събирането на информация и архивирането на история, влизайки в Activity Control, а от там да се натисне контролера съответно за търсенията и/или историята на гледанията. 
 
6. История на браузъра и данни от Google Chrome
 

 
Браузърът на компанията играе ключова роля, тъй като чрез него Google събира информация за цялостното сърфиране, а не само за активностите в дадено приложение или услуга. Освен чрез събирането на история, Chrome разполага и с други начини за споделяне на информация, а именно изпращайки системна информация, съдържание на страниците и пр. 
 
Отново следва да се посети Activity Controls, а там под Web&App Activity трябва да се деактивира опцията Include Chrome history. Също така може да премахнете и отметката Help Improve safe browsing и Automatically send usage statistics. 
 
Разбира се, най-добрият начин да се избегнат практиките на Google, е да преминете към друг браузър. 

Източник: MakeUseOf 


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега