ИЗБОРИ 2017, Общество

42% от заявленията за гласуване в чужбина са от Турция

0

Приетите от ЦИК заявления за гласуване в чужбина са 44 950. От тях най-много – 19 014 са от Турция, което е 42 на сто. Това стана ясно от брифинг на Централната избирателна комисия.

От Великобритания заявленията са 5 259, Испания – 3 009, САЩ – 2 778, Германия – 2 775 и Гърция 1 416.

Александър Андреев посочи, че заявленията са повече отколкото за изборите за президент и вицепрезидент и за националния референдум през 2016. По думите му тенденцията е все повече български граждани да се възползват от възможността да подадат заявление през сайта на ЦИК.

В две държави извън ЕС има подадени заявления за образуване на повече от 35 секции  – САЩ и Турция. „Изборният кодекс определя секциите, с оглед на което има и мотивирани предложения за образуване на повече от 35 секции“, поясни той и добави, че решението на ЦИК за разкриване на секциите ще бъде прието на 4 март.

До 3 март трябва да бъде извършена проверка дали подалите заявленията за гласуване в чужбина отговарят на условията да бъдат избиратели.

Общия брой на регистрираните кандидати за народни представители е 4725, от тях независимите са 9. Посочи Камелия Нейкова от ЦИК.

 „Всички кандидати бяха изпратени за проверка дали отговарят на изискванията да бъдат избирани“, обясни тя и уточни, че регистрацията на 36 кандидати е заличена. „Има 14 регистрирани кандидати, които не са били регистрирани в първото подаване на кандидатските листи“, посочи Камелия Нейкова. „Установено е, че 7 от тях няма да имат навършени 21 години към изборния ден“, коментира говорителят на ЦИК. По думите й за 4 кандидати е установено, че имат и друго гражданство, освен българско, а 1 кандидат е бил регистриран в 3 изборни района.

Източник: btvnovinite.bg


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега