Бургас, Общество, Топ новини

300 000 българи не знаят, че имат диабет

0

Ендокринологът д-р Виолета Рилчева консултира пациенти с ендокринни заболявания и болести на обмяната на 12, 13, 14 и 15 август в МЦ „Света София“.

Ниската физическа активност и нездравословното хранене в последните години превърнаха захарния диабет тип 2 в епидемия и водещ здравен проблем в целия свят. В България почти 500 000 човека са диагностицирани с диабет, а според данни от Катедрата по ендокринология към му- София още 300 000 не знаят, че имат заболяването. Всяка шеста бременна жена има гестационен диабет, който излага на риск както нейния живот, така и живота на плода.

Захарният диабет тип 2 е най-честото ендокринно заболяване и нерядко се развива без симптоми. Може да минат години, докато се развият усложнения и тяхната изява да стане причина за диагностициране на болестта.

„Този безсимптомен ход прави заболяването изключително коварно и заедно с високата му честота налага необходимостта от активното му търсене. Най-често захарният диабет се открива при профилактични прегледи или изследвания по друг повод.“ казват специалистите по ендокринология.

Според съвременните препоръки, всички хора над 45 години, независимо дали имат или не рискови фактори в ежедневието си, да провеждат лабораторни изследвания за оценка на глюкозния толеранс и да правят консултация с ендокринолог при симптоми като повишена жажда, сухота в устата, често и обилно уриниране, умора и отпадналост, повишено чувство на глад, замъглено зрение, кожни и генитални инфекции или трудно заздравяващи рани.

В медицински център „Света София“ всеки месец по график преглежда ендокринологът д-р Виолета Рилчева от Медицински център „Клиничен институт по репродуктивна медицина” Плевен. Д-р Рилчева е признат специалист не само по ендокринология, но и по андрология, като през 2015 г. защитава докторантура по Имунология в областта на диагностиката на стерилитета при мъжа и успеха на ин витро процедурите. Член е на Европейската академия по Андрология. Има специализации в Каролински институт, Стокхолм, Университета в Бирмингам, Университета на Флоренция, както и в Турция, Гърция, Дания, Холандия, репродуктивни клиники в Испания. През август д-р Рилчева ще преглежда на 12,13, 14 и 15 август. Час може да бъде запазен на тел. 056/ 845083, а прегледите са с направление по НЗОК.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега