Политика, Топ новини

25 години от началото на Прехода

0

Днес се навършват точно 25 години откакто започна Прехода в България. На 10 ноември 1989 г. на заседание на Политбюро Тодор Живков е принуден да подаде оставка.

Живков е освободен от поста генерален секретар на БКП, пост, които заема цели 35 години. Първият човек в държавата е изпратен на “заслужен отдих” от най-близките му съратници, които също подкрепят искането за остава – Йордан Йотов, Добри Джуров, Димитър Станишев, както и от Станко Тодоров, Гриша Филипов и Георги Атанасов.

За главни организатори на свалянето му се считат Петър Младенов и Андрей Луканов. Седмица след свалянето на Тодор Живков на поста му е назначен самият Младенов.

Този вътрешно-партиен преврат води до редица промени, които поставят България на нов път. След премахването от Наказателния кодекс текстовете, криминализиращи критиката към правителството, БКП е принудена да се откаже от еднопартийния модел на управление, между 11 и 13 декември Централния комитет на партията взима решения преминаване към парламентарна демокрация и предлага

на 11-13 декември ЦК взема решения за курс към парламентарна демокрация и предлага отмяна на чл. 1 от Конституцията, регламентиращ  еднопартийната система. Народното събрание гласува отмяната на 15 януари 1990 г. През юни същата година в България се провеждат и първите многопартийни парламентарни избори след 45 години тоталитарен режим.

демокрация сдс


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега