Общество

От 2019 г. гласуваме по интернет

0

Гласуване по интернет през смартфон, лаптоп, таблет или настолен компютър ще работи за изборите на българските евродепутати през 2019 г.

Гласуването по интернет трябва да е достъпно за всеки български гражданин навсякъде по света, обясни той. Агенцията и ЦИК вече работят по изграждането на системата и догодина трябва да има експериментално гласуване с измислени участници, заяви председателят на Държавна агенция “Електронно управление” Росен Желязков пред в. 24 часа.

Системата за електронно дистанционно гласуване ще е технически неутрална, т.е. ще може да се ползва от всяко едно устройство с интернет свързаност, обясни той.

Софтуерът за гласуването по интернет ще е с отворен код, така че да може не само държавата, но и хората да контролират прозрачността на изборите, допълни Желязков. Специално внимание ще бъде отделено на защитата от кибератаки. За предстоящия предсрочен парламентарен вот е възможно да бъдат атакувани възлови държавни сайтове, каза още Желязков. Това обаче не застрашавало резултатите от вота, защото преброяването става офлайн, гарантира той.

Източник: Economic.bg


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега