Общество

Над 2000 деца у нас страдат от диабет

0

В последните години възрастта, при която се отключва диабет пада страшно. Това заяви в интервю за БГНЕС Елисавета Котова, председател на Националната асоциация на децата и младите хора с диабет (НАДМХД).

Около 2000 деца до 18 години в България страдат от диабет. Повече от половин милион са страдащите от болестта у нас, като 40% от тях не знаят за това.

„Най-тревожното и страшното е, че възрастовата граница пада доста. В последните една-две години се наблюдава, че възрастта, при която се отключва диабетът, вече е най-ранна. Най-малкото регистрирано дете с диабет е на 8 месеца”, обясни Котова.

Тя посочи, че тази година асоциацията умишлено е оставила нещата около проблемите на хората с диабет в застой. „Виждаме непрекъснатата промяна с различни министри. Съвсем скоро ще си поставим много сериозно исканията, защото продължава да има различни критерии, които ограничават лечението на пациентите с диабет в България”, заяви председателят на НАДМХД.

Тя уточни, че не визира качеството на лечение, инсулин, медикаменти и специалисти. „Има ги, но начинът на достъп до тях е изключително ограничен и от там идват проблемите. Когато децата навършат 18 години автоматично минават в групата на възрастните, което значи, че нямат право вече на 1100 тест ленти годишно, а на 450 безплатно. Младите хора трябва да показват лоши резултати, за да получават добър инсулин, който е подходящ за лечението им”, подчерта Елисавета Котова.

В Европа, посочи тя, няма държава, в която да има ограничение на броя тест ленти, нито фиксирана дата, на която да си вземеш инсулина. „Нямаме лош инсулин, нямаме лоши медикаменти и консумативи, имаме лошо управление на всичко това и достъп до тях. Те са жизненоважни и тази икономия и това спестяване от тези консумативи и инсулин водят да усложнения. Когато дойдат усложненията държавата от къде ще намери пари, за да помогне на хората, стигнали до това усложнение и защо трябва да се стига до него, при положение че има добри медикаменти, а ти си ограничен, защото има някакви критерии без обяснение”, коментира председателят на НАДМХД.

От друга страна тя каза, че в сравнение с преди 13 години, сега има малко повече информация в училищата и детските градини, насочена към това как да реагират учителите в случай на диабетна криза. „Многократно правим срещи и обучения. Учителите в училищата и детските градини са подготвени как да се държат в случай на криза”, допълни Котова. Не на последно място тя е категорична, че хората трябва да бъдат информирани.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега