Общество

18 април – Европейски ден за правата на пациентите

0

На 18 април в България за пореден път се отбелязва Европейският ден за правата на пациентите. Той се чества във всички страни-членки на Европейския съюз и има за цел да популяризира 14-те основни права на пациента и приоритетите в европейската политика в сферата на здравеопазването.

Целта на европейския ден за правата на пациента е да се обсъдят и предприемат действия за подобряване правата на пациентите, като например подобряване правото на достъп до здравни услуги, на информация и съгласие, правото на свободен избор за различни лечебни процедури и медицински грижи.

Един от приоритетите на европейската политика по отношение на пациентските права е трансграничното здравно обслужване.

„Пациентите трябва да имат достъп до информация за стандартите за сигурност във всяка страна от ЕС, където са пожелали да се лекуват.” – коментира евродепутатката Лиз Лин.

Данните обаче показват, че има големи разлики в нивото на здравеопазването не само между отделните страни от общността, но и в рамките на една и съща страна.

Правата на пациентите са все по-голям приоритет за институциите на ЕС и заинтересованите страни, което се потвърждава от новата директива за правата на пациентите и трансграничното здравно обслужване, както и от кампанията „Европа за пациентите“, се казва в официално съобщение на Европейската комисия.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега