Uncategorized

15-годишният Цветан Чуканов разби теста на МЕНСА

0

15-годишният Цветан Чуканов е постигнал впечатляващия резултат за възрастта си от 99% и има IQ 154. Така тийнейджърът може да членува в организацията на МЕНСА . За участие в нея се изисква нивото на интелигентност да е в горните два процента на населението, т.е. персентил от 98 или 99%, пише „24 часа”.

Цветан учи в математическата гимназия „Акад. Кирил Попов” в Пловдив. „Прочетох в интернет и ми стана интересно да проверя възможностите си. Преди самия тест си направих няколко примерни, но те не са по различните формати. Исках да си проверя нивото и да видя дали имам шанс. Факт е, че на примерните се представих по-зле”, каза тийнейджърът пред “Монитор”. От МЕНСА уточниха обаче, че тестовете им не са публикувани в интернет, но имало подобни.

В теста има 45 въпроса – 3 реда с по 3 колони и трябва да се открие 9-та вярна фигура. „Има логически съждения и прогресии”, обясни момчето. Според него фактът, че заляга над математиката му е помогнал. „Ако не го бях издържал, след 1 година пак щях да се явя”, обясни тийнейджърът. На успеха му най-много се зарадвал по-големият му брат, който следва в Англия. Цветан обаче още не е решил дали ще членува в МЕНСА. Казва, че по-голямата част от членовете на организацията са на възраст над 20 г. и се опасява, че едва ли ще намери общ език с тях. Няма приятели и познати, които да са издържали теста. „Баща ми е издържал подобен по времето на социализма, но тогава било забранено да се разкриват резултатите”, казва момчето. Цветан обаче признава, че математиката, макар да му е била от полза за теста на МЕНСА, не е любимият му предмет. По-интересни са му хуманитарните науки и вероятно ще следва право.

Всяка година на теста на МЕНСА в България се явяват между 350 и 500 човека. „Между 35 и 40 на сто от тях получават резултат, който им дава право на членство в организацията”, каза Христо Радков, председател на МЕНСА – България. Това означава персентил от 98 – 99% за съответната възраст. Минималното IQ трябва да е 148. На теста у нас се явяват повече мъже, отколкото жени.

„Най-голяма част от издържалите го обаче са инженери, независимо от пола”, допълни Радков. Най-често се явяват младежи между 20 и 30 г. Причината е прозаична. Ако го издържат, могат да влязат в някои западни университети. 45-те въпроса на теста трябва да се решат за 30 минути. Изпитващите са безкомпромисни и не пускат нито минута повече. Резултатите излизат за още 30 минути. Всеки кандидат получава лист със своето IQ и процентите персентил за възрастта си. От МЕНСА нямат право да обявяват резултатите публично.

„Всеки кандидат може да го направи, ако прецени сам”, поясни Христо Радков. По думите му младежите на възраст между 18 и 22 години са най-силни.

Тогава умът работи най-бързо и трябва да имат най-много верни отговори, за да получат 98 или 99%. С повишаването на възрастта, броят на правилните отговори, който стига за този персентил, намалява.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега