LifeStyle

12 впечатляващи парламентарни сгради

0

Парламентът е най-значимата политическа институция в държавите с представителна демокрация и законодателната власт. Затова и парламентарните сгради обичайно са величествени и монументални. Те са и сред най-знаковите забележителности.

Британските депутати гласуваха преди дни предложение за ремонт на Уестминстърския дворец, който ще се наложи да напуснат за цели 6 г. Възстановителните работи ще продължат до 2025 г. и ще са на стойност 5,6 млрд. лири, предвижда решението.

За първи път политиците напускат историческата сграда от Втората световна война за по-продължителен период.

Уестминстър е сърцето на британската политика от 900 години. Британските депутати се събират в двореца да заседават от 1547 г. Сградата е почти напълно унищожена при пожар през 1834 г. и е възстановена през 1852 г. Седем години по-късно е построена и часовниковата кула Биг Бен.

По повод тази новита британският в. „Телеграф” реши да представи галерия с 12 впечатляващи парламентарни сгради.

Вижте кои са те:

1. Уестминстърският дворец, Лондон, Великобритания


Уестминстърският дворец ( Palace of Westminster) известен също като Сградите на парламента (Houses of Parliament) е комплекс от сгради в Лондон. Той е седалище на двете камари на Парламента на Обединеното кралство (Камарата на общините и Камарата на лордовете). Дворецът е разположен на северния бряг на р. Темза в лондонския район Уестминстър, близо да правителствените сгради в Уайтхол.

Дворецът съдържа 1100 стаи, 100 стълбища и 5 км коридори. Въпреки че сградата основно датира от 19 век, има запазени части от оригиналните исторически сгради, сред които е Уестминстърската зала, използвана днес за тържествени церемониални събития, както и Кулата на скъпоценностите Джуъл Тауър

2. Парламента на Австралия, Канбера


Сградата на парламента на Австралия е открита от кралица Елизабет II през 1988 г. Сградата има над 4700 зали и стаи, повечето от които са отворени за посетители.

Предната част на двора е покрита от мозайка, която е изработена от около 90 000 ръчно отсечени гранитни парчета, които са в седем цвята.
Посетителите могат да се качат на покрива на парламента, от където могат да се насладят на красивите гледки на столицата.

В Австралийският парламент се намира огромна арт колекция, съдържаща повече от 5 000 произведения на изкуството от известни австралийски майстори.

3. Палатът на парламента, Букурещ, Румъния

Палатът на парламента в Букурещ е считан за втората по големина административна сграда в света, след Пентагона, с внушителните си размери: 270 м дължина, 240 м ширина, 86 м височина и 92 м под земята. Има 12 надземни нива и 8 подземни (4 от които са използваеми, останалите в различна степен на изграждане). 

Груби оценки (по-точни са невъзможни, защото за построяването на сградата не са водени точни сметки, години наред румънската икономика работи почти само за нея) сочат, че са използвани около 1 милион кубически метра камъни от Трансилвания, 3 500 тона естествен кристал за направата на 480 полилея, 1 409 осветителни тела и огледала; 700 000 тона стомана и бронз за врати, прозорци и др.; 900 000 кубически метра дърво (над 95% румънско производство) за паркет и ламперии, включително дъб, бук, череша; 200 000 м2 килими.

Строителството започва през 1984 г. В началото сградата е наричана Дом на републиката.

4. Унгарският парламент, Будапеща, Унгария


Сградата се намира на площад “Лайош Кошут”, на десния бряг на река Дунав. Това е една от най-представителните и известни парламентарни сгради в света. Годишно привлича милиони туристи.Построен е в нео-готически стил по плановете на Имре Щайндл. Строежът започва през 1885 г. и е завършен през 1904 г. В него са участвали хиляди работници; използвани са 40 милиона тухли, половин милион плочи от мек варовик и 40 кг. Злато.

Монументалният строеж е дълъг 268 м. и широк 123 м. Интериорът включва 10 двора, 13 пътнически и товарни асансьора, 27 порти, 29 стълбища и 691 стаи (освен това и повече от 200 сервизни помещения). Със своята височина от 96 метра, това е една от най-високите сгради в Будапеща. 

5. Биненхоф, Хага, Холандия


Биненхоф е комплекс от сгради в градският център на Хага, намиращ се до езерото Хофвийвер. В него се помещават двете камери на нидерландския парламент, министерството на общите въпроси и Министър-председателя на Нидерландия. Изграден е през 13 век в готически стил, като функционирал като резиденция на графовете на Холандия и се превръща в политически център на Нидерландската република през 1584 г. Част е от 100 нидерландски сгради, които са историческо наследство. Биненхоф е най-старата сграда на парламент, която функционира до днес в света.

6. Стормонт, Белфаст, Северна Ирландия


Парламентът на Северна Ирландия, известен като Стормонтq се намира в покрайнините на Източен Белфаст. Името му произлиза от неговото местоположение – Стормонт е името на тази част от столицата на Северна Ирландия. В Стормонт се помещава правителството на Северна Ирландия до 1972 г., когато то се разпада. В момента тук заседава Събранието на Северна Ирландия. Днес парламентът е отворен за обществени посещения, но обиколки могат да бъдат организирани само чрез предварителна заявка. Също така, туристите имат възможност да влязат в сградата и да наблюдават дебатите. В интериорно отношение Стормонт впечатлява с Голямата зала, която е щедро украсена с италиански мрамор травертин. Голяма част от декора е дело на италиански майстори, които пристигат тук специално за декорацията на Парламента през 20-те години на миналия век. Във вътрешността могат да се видят и двете камари – Камарата на общините и Камарата на Сената.

7. Двореца на Националния конгрес, Бразилия, Бразилия


От 1960 г. Националният конгрес на Бразилия заседава в специална сграда в столицата на федерацията – Бразилия. Като повечето представителни сгради в бразилската столица и сградата на Конгреса е построена във модернистичен стил по проект на известния архитект Оскар Нимайер.

Заседателните зали на двете камари на Конгреса са оформени като две големи полукълба, поставени в двата края на сградата — в лявото полукълбо заседава Сенатът, а в дясното — Камарата на депутатите. Между тях се извисяват две високи кули, в които се помещават офиси. Конгресът заема и част от околните сгради.

8. Сградата на парламента, Хелзинки, Финландия


И сградата на парламента на Финландия е с впечатляваща архитектура. Проектът е на Йохан Зигфрид Сирен, а сградата е завършена през 1931 г., след конкурс, започнал през 1924 г. Сирен проектира Парламента в класически архитектурен стил, съчетаващ неокласицизма с модернизма от началото на ХХ век.

Фасадата е облицована с четиринадесет коринтски колони.

Сградата е на пет етажа, всеки уникален. Етажите са свързани с бяло мраморно стълбище и асансьори. Най-важното за посетителите е основното фоайе, величествената пленарна зала и голямата приемна зала, т.нар. Държавна зала.

9. Капитолият, Вашингтон, САЩ


Капитолий е седалище на федералната или щатската законодателната власт. Името идва от Римския хълм Капитолий, политическият център на Рим. Той е сградата на Конгреса на САЩ.

Основният камък е поставен от президента на САЩ Джордж Вашингтон на 18 септември 1793 г. След опожаряването ѝ по време на Британско-американската война през 1814 г., сградата е реконструирана, като е допълнена с две допълнителни крила и е поставен купол, увенчан през 1863 г. със статуята на свободата (Armed Freedom) от бронз, дело на скулптора Томас Кроуфорд.

По-късно, по примера на столицата на САЩ, са построени капитолии на отделните щати.

10. Райхстагът, Берлин, Германия


Райхстаг е името на парламента на Свещената римска империя, Австрийската империя (през 1848 – 1849 година), Германската империя, Ваймарската република и Нацистка Германия до 1945 година.

Днес парламентът на Германия се нарича Бундестаг (Федерално събрание), но самата сграда на парламента носи все още наименованието “Райхстаг”.

11. Парламент на Канада, Отава, Канада


Сградата на Парламента на Канада се намира на Парламентарния хълм в националната столица Отава, провинция Онтарио.

Основната сграда се нарича Централен блок и е завършена през 1866 г. Разрушена е напълно от пожар през 1916 г. Реконструкцията продължава до 1920 г.

Всяка година сградата е посещавана от около 355 000 души, които се възползват от ежедневните обиколки с гид. В момента се строи и нов посетителски център.

12. Пчелният кошер, Уелингтън, Нова Зеландия


Земята, предназначена за втора сграда на Парламента, е заета от Изпълнителното крило. Сградата по дизайн на британския архитект Сър Базил Спенс от 1964 г. официално е открита от кралица Елизабет II през 1977 г. Правителството се мести в сградата през 1979 г. Поради своята отличителна форма е наричана “Пчелният кошер”.

Бонус участие

13. Народно събрание, София, България


Снимка Economic.bg

Няма как да не включим в това подреждане и българския парламент.

Сградата на Народното събрание е една от първите обществени сгради, построени след Освобождението. Намира се на площад „Народно събрание“ 2 в София.

Правителственото решение за построяване на сегашната сграда на Народното събрание е взето на 4 февруари 1884 г., като по това време министър-председател е Петко Каравелов.

Проектът е изработен от архитекта Константин Йованович. Той е учил в Австрия и Швейцария и по-късно проектира и сградата на Скупщината в Белград (1891 – 1892). Основният камък е положен на 4 юни 1884 г., а сградата е тържествено осветена на 25 ноември същата година. През 1896-1899 година е построено двуетажно разширение от северната страна по проект на архитект Йордан Миланов. През 1925 г. е добавено и последното триетажно северно разширение по проект на архитект Пенчо Койчев, което и днес гледа към площад „Александър Невски“.

Сградата на парламента заема централно положение в композицията на площад „Народно събрание“. Стилът ѝ е неоренесанс, като на фронтона е изписан девизът „Съединението прави силата“, част и от националния герб на България. Сградата е исторически, архитектурен и художествен паметник на културата от национално значение. Тя е кандидат за символ на София.

Снимка Economic.bg

През миналата година обаче депутатите взеха решение сградата да бъде освободена и те да се преместят в бившия Партиен дом през септември 2018 г. В момента в него тече мащабен ремонт на стойност 20 млн. лева.

Новата пленарна зала „Св. София” ще има 270 места за депутатите амфитеатрално разположени. Ще бъдат обособени места за правителството и официални ложи за важни гости като патриарха и президента.

Покривът на залата ще бъде остъклен, като ще има специална UV защита.

Партийният дом в София е главната сграда, седалището на ЦК на БКП през периода на Народна република България. Днес тя е втората, спомагателна сграда на Народното събрание, обслужваща парламентарната дейност — главно за кабинети на народните представители и съвещания.

Сградата е разположена в центъра на София, между 3 площада и 2 булеварда, с главен вход на адрес пл. „Княз Александър I“№1. Намира се между Министерския съвет и Президентството, с които образува внушителен архитектурен ансамбъл на пл. „Независимост“ (Ларгото).

Партийният дом е изграден по проект на колектив с ръководител арх. Пецо Златев. Строежът продължава 6 години и окончателно е завършен през 1954 г. Сградата се простира на около 40 000 кв. м застроена площ.

Проектирана е в неокласицистичен стил с подчертано триумфално-тържествен и монументален характер, знаменуващ и величаещ ролята на БКП в управлението на страната. Външната помпозност и представителност са постигнати от строго симетричните фасади и крупните коринтски ордерни форми.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега