Бизнес

10,5 млн. лв. за изработка на монетите от 2 лева

0

Българската народна банка (БНБ) е готова да плати 8 819 000 лв. без ДДС (10,583 млн. лв. с ДДС) на доставчик на заготовки за 12 млн. броя нови монети от 2 лева, които ще заменят сегашните хартиени купюри.

Желаещите да доставят заготовките за новите монети от 2 лева трябва да докажат финансов ресурс от 1,127 млн. евро за 2014 г. и да имат опит в подобни поръчки. Нужно е да осигурят и гаранция от 1% от стойността на поръчката и гаранция за изпълнение, която е 5% от стойността.

Избраната фирма трябва да достави 12 млн. заготовки от 30 май до 30 юни тази година. Договорът ще е до края на 2018 г., тъй като БНБ може да поиска допълнителни доставки в този срок.

Предмет на обществената поръчка, изготвена от БНБ и обявена преди два дни, включва доставка на отвърнати, ренделовани и сдвоени, готови за отсичане двукомпонентни монетни заготовки от мед-никелова сплав на външния пръстен (сребрист) и мед-никелова-цинкова сплав на вътрешния кръг (златист) за разменни монети с номинал 2 лева, емисия 2015 г.

През ноември миналата година БНБ утвърди дизайна на новата монета. При изработване на двете страни на разменната монета е пренесена темата и изображението на Паисий Хилендарски от банкнотите в обращение с номинална стойност 2 лева, емисии 1999 г. и 2005 г. Такъв подход е използван и при определянето на дизайна на монетата от 1 лев, емисия 2002 г., като е запазена темата и изображението на Св. Иван Рилски от дизайна на банкнотата от 1 лев, емисия 1999 г.

Както беше оповестено през есента на 2013 г., необходимостта от замяната на банкнотата от 2 лева с монета се определя от бързото изхабяване на двулевовите банкноти, което налага честата им подмяна и по този начин увеличава разходите за поддържане на наличнопаричното обращение.

Банкнотите с номинална стойност 2 лева, емисии 1999 г. и 2005 г., ще продължат да бъдат законно платежно средство, включително и след пускането в обращение през 2015 г. на новата разменна монета от 2 лева.

Източник: Мениджър


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега