LifeStyle

10 знака, че ще станете заможни

0

Притежаването на bitcoin далеч не гарантира охолно бъдеще, но пък правилните стратегии за спестяване и инвестиране могат да го направят.

Американският инвеститор и филантроп Уорън Бъфет смята криптовалутите за схеми за бързо забогатяване. Въпреки че има минимален шанс за няколкократно възвръщане на инвестицията в криптовалута, Бъфет смята, че има и разумни начини да станем заможни, без да се опасяваме дали няма да станем свидетели на спукването на балон.

Ето кои са 10-те индикатора, които са лесни за наблюдение и които помагат за осигуряване на охолен живот – каквото и да значи това понятие за различните хора.

– Започнали сте да спестявате за пенсиониране, щом сте започнали да работите.

Част от всяка заплата, включително първата, когато започнете да работите, трябва да се оставя настрана за спестявания. Пенсионирането може и да изглежда далеч, когато за първи път тръгвате по своя професионален път, но чакането ще е още по-дълго, ако не се подготвите. Спестяването от възможно най-рано може да доведе до огромна разлика в дългосрочен план.

– Винаги навреме и изцяло си плащате вноските по заемите.

Независимо дали става дума за студентски кредит или за ипотека, най-добре е всички вноски да се изплащат изцяло и навреме. Плащането на по-малко или със закъснения в крайна сметка увеличава върната сума в дългосрочен план.

– Запазвате си и търсите добри оферти.

Само защото можете да пазарувате в най-добрия магазин в квартала, това не означава, че трябва да го правите, особено ако искате да станете заможни. От Министерство на земеделието на САЩ казват, че 4-членно семейство трябва да харчи между 150 и 300 долара на седмица за хранителни стоки. Намаляването на тези разходи наполовина може наистина да помогне за спестяванията.

– Финансово подготвени сте за извънредна ситуация.

Животът е пълен с неочаквани изненади и понякога неочакваното може да е скъпо. Ето защо е от ключово значение да спестявате за черни дни в някакъв фонд за извънредни ситуации. Докато конвенционалната мъдрост е да пестите достатъчно пари, за да издържите поне три месеца без стабилен доход, колкото повече пестите, толкова повече свобода и сигурност ще имате, когато неизбежната извънредна ситуация настъпи.

– Не харчите всички допълнителни пари, които имате.

Ако компанията ви дава бонуси и първата ви мисъл е да ги изхарчите всичките за една нощ, разсъждавате грешно. Въпреки че допълнителният доход може да ви се струва като джобни пари, трябва да мислите за него като за изработени пари. Да се почерпите в малка степен е хубаво, но има смисъл и да направите нещо полезно с този поток от пари, като да си погасите заеми или да си заделите да инвестирате в нещо.

– Имате допълнително пенсионно осигуряване.

Пенсията ви вероятно е някакъв процент от заплатата. Лесно можете да повишите сумата за по-голям ефект чрез допълнително пенсионно осигуряване, особено ако работодателят ви предлага да ви включи в такава програма.

– Имате всичко, което ви трябва, но не и всичко, което искате.

Да живеете под средствата, които получавате, е добър знак за финансова отговорност. Когато живеете по този начин, всички ваши базови нужди биват задоволявани. Можете да си позволите допълнителни луксозни стоки, но ако устоявате на изкушението да харчите на воля, това означава, че парите ви вместо това отиват за спестявания вместо за най-новата джаджа.

– Постоянно получавате повишения и насърчения.

Да имате стабилна работа и заплата е хубаво, но е още по-хубаво, когато ви възнаграждават за усилената работа. Една добра кариера бързо може да попадне в задънена улица, заплатата ви изостава от инфлацията. Погрижете се да получавате периодичното повишение, което смятате, че заслужавате. То може да е на едно питане разстояние.

– Не харчите прекалено много за жилище.

Уорън Бъфет е един от най-богатите хора в света, но живее в къща, която е купил през 1958 г. за 31 500 долара. „Щастлив съм там. Ще се преместя, ако смятам, че ще съм по-щастлив някъде другаде“, коментира той този факт пред BBC. Бъфет, както и много други, не се нуждае от скъпо имение, за да бъде щастлив, а скромният му дом му дом е знак на пестеливост, която му позволява да изразходва финансите си за неща, които цени повече. Ако харчите по-малко от препоръчителните 30% от доходите за жилищни разходи, в добра финансова форма сте.

– Нямате дълг по кредитна карта.

Дългът по кредитна карта е голяма пречка пред замогването на милиони американци. Дългът може да е огромна финансова тежест и да понижи кредитния ви рейтинг, ограничавайки финансовите ви възможности, включително тази да станете имате собствено жилище. Най-добре е да избягвате натрупването на дълг по кредитна карта.

Economic.bg


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега