LifeStyle

10 любопитни факти за брадите

0

Брадата винаги е била смятана за символ на мъжествеността, макар че в наши дни това е преди всичко

почит към модата. Разбира се, има хора, които не обичат дългите бради, но е трудно да не признаем, че брадата може да промени външния вид на един мъж.

Редакторите на ABC Fact са събрали някои любопитни и малко известни факти за брадата. Знаете ли например че:

1. Химическият елемент, отговорен за появата на гъстата брада, се нарича дихидротестостерон – биологично активна форма на тестостерон. 

2. Съществува страх от брада и той се нарича “погонофобия”. Това е официално призната фобия.

3. Между 2004 г. и 2014 г. популярността на процедурата за трансплантация на брада е нараснала с 600%. За да се придобиете брада по изкуствен начин, е необходимо да отделите около 7 хил. щатски долара.

4. Брадата е свързана с мъжествеността, не заради хипстърите, които днес ходят в тесни панталони. Учените вярват, че праисторическите мъже са използвали брадата, за да топлят лицето си и да го защитят от драскотини. Също така, учените вярват, че брадата е била използвана за сплашване на враговете, придавайки на долната челюст по-масивен вид.

5. В древните цивилизации брадата се е считала за символ на честта и мъжете бивали обръсвани като форма на наказание.

6. Александър Македонски, напротив, считал брадата за слабо звено у боеца, тъй като по време на битката, той можел да бъде дърпан за брадата. Затова наредил на всичките си войници да се обръснат.

7. Модата при брадите е имало винаги. Ото I Велики херцог на Саксония, крал на Германия и император на Свещената Римска империя е потърквал брадата си, когато е казвал нещо важно и дори се е клел в нея.

8. Според последни изследвания, жените считат брадатите мъже за малко по-привлекателни от бръснатите. Това се дължи на факта, че те приемат брадатия мъж за по-силен и авторитетен.

9. Съгласно същите изследвания обаче, жените, които търсят сериозна връзка, предпочитат мъже с по-гъста брада.

10. Около 90% от най-богатите мъже в списъка на Forbes не носят бради.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега