LifeStyle

10 любопитни факта за часовите зони

0

Часовата зона (или часови пояс) е област от повърхността на Земята, която има еднакво официално стандартно време. На сушата има 24 часови зони, като границите им в повечето случаи съвпадат с държавните граници.

В много страни, а в някои случаи в отделни области, през част от годината се използва лятно часово време. Обикновено при него часовниците се изместват с една час напред в началото на пролетта и се връщат обратно през август.

В последните седмици Европейската комисия взе решение да препоръча на Европейския парламентда се спре смяната на лятно и зимно часово време. Причината – съществуват опасения за човешкото здраве. Докато се направят задълбочени проучвания, обаче, ще си остане досегашното положение със смяна на стрелките два пъти годишно – през март и октомври.

И така – само след месец ни предстои ново местене на часовото време.

По този повод, вижте 10 любопитни факта за часовите зони:

1. Най-голямата държава в една часова зона

Гренландия, най-големият остров в света, използва четири часови зони за администриране на 836 109 квадратни мили. Китай, макар че е по-голяма по площ – от 3,705,407 квадратни километра, използва една часова зона (и тя е GMT + 8).

Същото важи и за Индия, която е на GMT +5.30.

Съкращението идва от Greenwich Mean Time (Средно време по Гринуич ). Днес квартал на Лондон, но навремето самостоятелен град, той е известен със своята обсерватория, основата през 1675 г. Меридианът, който минава през нея, е приет за нулев и спрямо него се определя географската дължина. А също и часовото време.

„Средното гринуичко време“ (GMT) някога e било определяно от Гринуичката обсерватория, която днес не работи, но там все още се намира топка, която пада всеки ден, за да отчете точно 13 часа. Терминът „средно гринуичко време“ днес е заменен от термина „координирано универсално време“ (UTC).

2. Най-много часови зони в една държава

Франция получава тази титла по технически причини. Вярно е, че Франция се придържа към GMT +1. Но като се имат предвид  отвъдморските департаменти, часовите зони на Франция стават 12.

И така – Слънцето никога не залязва във Франция.

Русия и САЩ са на второ място. Най-голямата страна по площ в света обхваща 11 последователни часови зони (но от 2011 г. е използвала само девет), от Калининградската област (GMT + 2) до Камчатка (GMT + 12) , САЩ също използват 11 часови зони (пет в северноамериканския континент, а останалите – на островните територии).

3. Кой е най-бързият начин да изгубите 3 часа и половина?

Отговорът е – преминаване на границата между Афганистан и Китай.

Двете държави имат обща граница от 47 мили, но са разделени от часова зона с три и половина часа.

Реално обаче пътуването до Афганистан не се препоръчва, а границата в края на коридора “Уахан” е затворена от години.

Следващата най-добра опция за преминаване е през Пакистан, на граничен пункт Хунджераб. Там разликата във времето е само 3 часа.

4. А как може да спечелите цял ден?

Представяте ли си да имате рожден ден не един, а два дни, два поредни дни. Това е възможно при смяна на часовите зони.

Международната линия на смяна на датите (International Date Line) на практика разделя на две Пасифика.

Затова ето решението: Празнувайте в Самоа (GMT +13). На следващата сутрин вземете 30-километровия полет до съседна Американска Самоа (GMT-11) и – 25 минути по-късно, след като сте преминали Международната линия за на смяна на датите, отново се приземявате в деня, когато е рождения ви ден.

Ако искате да пропуснете един ден, просто пътувайте в другата посока.

5. Да пестим ли, или не?


Лятното часово време е въведено с цел пестене на разходи за осветление.

Идеята за лятно часово време за пръв път се осъществява на практика от правителството на Германия по време на Първата световна война в периода 30 април – 1 октомври 1916 г. Скоро след това Великобритания последва примера, като в началото въвежда лятно време от 21 май до 1 октомври 1916 г. На 10 март 1918 г. Конгресът на САЩ установява няколко часа зони и официално въвежда лявото часово време, но законът не намира отражение и скоро е отменен.

В България лятното часово време е въведено на 1 април 1979 година.

Много държави обаче вече отмениха смяната и са само на зимно часово време. Има и такива, които пък са само на лятно.

В по-голямата част от света обаче няма лятно часово време. Това е така, защото с приближаването до Екватора, нуждата от пестене на светлина отпада.  И това се илюстрира перфектно от факта, че южните половини на Австралия и Бразилия използват лятно часово време, но северните половини – не.

6. Путин – владетелят на времето

Когато Владимир Путин иска нещо, обикновено го получава – и това включва отмяната на времето. През 2011 г. той прекрати използването на лятно часово време в цяла Русия, като ефективно изтрива две часови зони, а през 2015 г., след като анексира региона, превърна часовниците на Крим напред два часа, за да го синхронизира с Москва.

7. Хавай и Аляска са в една часова зона

Едва ли има две по-контрастиращи места – едното известно със сърфиране и плажове, а другото – с ледената си пустиня. Но те имат няколко общи неща. Например – вулкани. Но и една и съща часова зона (но само за половин година, когато Аляска въвежда лятно часово време).

8. Други забавни двойки

Има много други контрастиращи страни, които споделят една и съща часова зона. Казахстан и Малдивите (GMT + 5). Беларус и Мадагаскар (GMT + 3). Или Камчатка и Тувалу (GMT + 12).

9. Половинки и четвъртинки


Някои нации си падат по това да объркват хората.

Макар че повечето страни използват часови зони, които се различават от GMT с по няколко часа, други използват 30-минутни компенсации. Такива като Индия, части от Австралия, Шри Ланка, Нюфаундленд, Иран, Мианмар и Северна Корея. Още по-любопитно е, че Непал и островите Чатъм от Нова Зеландия използват GMT + 5: 45 и GMT + 12: 45, съответно.

10. И най-куриозните случаи

Маркет, остров от 8,2 акра в Балтийско море, е разделен между Швеция и Финландия – и следователно използва две часови зони. Но никой не живее там, така че кой го е грижа за това?

По-забележителен е случаят с град Туба в родно място на племето Навахо в Аризона. Навахо спазва лятно часово време, но Аризона не го прави. Резултатът? През половината време от годината половината от града е с час разлика от останалат половина.

Еconomic.bg


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега