LifeStyle, Общество

10 от най-красивите мостове по света (галерия)

0

В света на архитектурата, може би няма нищо по-утилитарно от моста. Всъщност тези съоръжения не само ни позволяват безопасно да преминем дадена празнина, но са и символ на свързването. А и всеки човек има достъп до мостовете. 

 
И само защото са функционални, това не означава, че трябва да са с най-обикновен дизайн. 
 
Всъщност, в изграждането на мостове някои от най-големите архитекти в света показват способностите на своите творческите умове.
 
Вижте 10 от най-красивите мостове в света, представени от Architectural Digest. Освен архитектурни шедьоври, те са и много популярни туристически атракции.

1. Мостът Henderson Waves, Сингапур
 

 
В най-високата си точка мостът е малко над 118 фута, което го прави най-високият мост в Сингапур. Модерният пешеходен мост е заобиколен от района на буйна естествена зеленина. Проектиран от базираната в САЩ фирма RSP Architects, Henderson Waves свързва Mount Faber Park и Telok Blangah Hill Park.
 
2. Puente de la Mujer, Буенос Айрес, Аржентина
 

 
Проектиран от звездата в архитектурата Сантяго Калатрава, Puente de la Mujer (Мостът на жената, от испански), който е завършен през 2001 г., се намира в търговския район на Буенос Айрес.
 
3. Мостът Риалто, Венеция, Италия
 
 
Мостът Риалто във Венеция, построен през 16-и век, е най-старият мост, който все още стои над Големия канал. Той е и една от задължителните атракции и спирки за многобройните туристи.
 
4. Бруклинският мост, Ню Йорк, САЩ
 

 
Бруклинският мост в Ню Йорк е емблематично съоръжение с богата история. Завършен през 1883 г., той е един от най-старите висящи мостове в света. Днес около 150 000 автомобила и пешеходците го използват за преминаване през Ийст Ривър река всеки ден.
 
5. Мостът Шейх Зайед, Абу Даби, ОАЕ
 

 
Проектиран от покойната легендарна архитектка Заха Хадид, мостът Шейх Зайед в Абу Даби бе завършен през 2010 г. за общо 300 милиона долара.
 
6. Мостът Сечени, Будапеща, Унгария
 

 
Проектиран от родения във Великобритания инженер Уилям Кларк, мостът Сечени е един от символите на Будапеща над река Дунав, и е открит през 1849 г.
 
7. Мостът Голдън Гейт, Сан Франциско, САЩ
 

 
Сред най-разпознаваемите здания в света, мостът “Голдън Гейт” (Златната порта) в Сан Франциско е завършен през 1937 година. Замислено от архитекта Ървин Мороу, съоръжението, проектирано по изкуствен декор, е обявено за едно от чудесата на съвременния свят от Американското дружество на строителните инженери.
 
8. Карловият мост, Прага, Чехия
 

 
Карловият мост, завършен в началото на 1400 г., е исторически мост, който пресича река Вълтава в Прага, Чехия. Построен изцяло от камък, мостът се простира на около 1,700 фута и е декориран с десетки статуи от двете си страни.
 
9. Тауър Бридж, Лондон, Великобритания
 

 
Емблематичният Тауър Бридж в Лондон е задължителна туристическа атракция и може би най-популярният мост в света. Открит през 1894 г., той позволява на автомобили и пешеходци да прекосят река Темза, като същевременно позволява преминаването на речния трафик, тъй като се вдига под ъгъл от 86 градуса.
 
10. Мостът Хаджу, Исфахан, Иран
 

 
Построен през 1650 г., Мостът на Хаджу в Исфахан е каменен пешеходен мост, построен в чест на династията Сафавид (1501-1736). Той има 24 арки и е дълъг 133 метра.

 

Economic.bg.

Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега