Бизнес, Бургас, Общество

1,5 млн. души у нас са бедни, други 1,5 млн. са заможните

0

19 млрд. лв. трябва да отделя държавата всяка година, за да се пребори с бедността. Бедните у нас са 1,5 млн. души, те разполагат с под 286 лв. на месец, а сумарният им доход е едва 7% от националния. Заможните българи са също 1,5 милиона, те разполагат с над 800 лв. на месец, а съвкупният им доход е 40% от националния. Най-много – обаче – 4,2 млн., са хората със средни доходи у нас, чийто доход е 53% от общия.

Това сочат резултатите от изследване на Института за пазарна икономика (ИПИ). Критерий за определянето е разпределението на доходите в зависимост от образованието, по данни за 2013 г.

В групата на бедните преобладават хора с основно и без образование, средната ни класа се състои от хора с висше и средно образование, а сред заможните висшистите са най-много.

Проучването доказало пряка връзка между доходите и удовлетворението от живота и щастието. Най-високата оценка, дадена от бедните, е 3 по десетобалната скала. Два пъти по-висока – около 6 по същата скала, дават онези 1,5 милиона, определени като заможни. Оценката за удовлетворението от живота е най-висока при най- богатите – около 8-9 по десетобалната скала. Всички изследваните групи обаче са единодушни за това, че в България няма справедливо разпределение на доходите, съобщи Ганев.

Интересен факт от изследването е, че 20% от бедните са в лошо или много лошо здравословно състояние, но 50% от тях са в добро или дори много добро здраве според самите тях.

Решаващ фактор за кривата на доходите, която разпределя хората в една от трите групи, се оказва образованието, съобщи Ганев. Проучването сочи, че 37% от хората с основно образование са бедни, при среднистите този процент пада до 13% и под 5% при завършилите университет. Икономистите от института са категорични, че бедността и ниското образование се възпроизвеждат в спирала, което поставя на изпитание социалните системи.

Рискът за трайна бедност е най-висок – цели 60% нямат шанс да излязат от категорията на бедните – “това е присъда, че няма да работиш и си оставаш беден”, каза Ганев. Всеки трети в селата е беден, а в големия град такива са около 10%”, обобщи икономистът. Картата на бедността показвала, че поне 60% сто от бедните у нас над 16 години не са работили някога през живота си.

източник: 24часа


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега