Общество

Трафикът на хора расте главоломно, алармира ООН

0

Никога през последните 30 години не имало толкова страни, в които да има въоръжени конфликти. А съществуването

 на въоръжен конфликт засилва риска от трафик на хора, защото тези конфликти са придружавани често от отслабване на властите, от принудително преместване на населението, от разпадане на семейните структури и от икономическа нестабилност. . Това се констатира в доклад на ООН, публикуван днес, предаде Франс прес. Докладът събира данни до 2016 г.

Търговията с хора с цел сексуална експлоатация е най-честа и съставлява 59 процента от идентифицираните през 2016 г. жертви. Като пример се посочват хилядите момичета и жени язидки, поробени от Ислямска държава в Ирак. Една от тях – Надя Мурад, е носителка на миналогодишната Нобелова награда за мир, която й бе присъдена за нейната дейност в подкрепа на жертвите.

Принудителният труд е втората най-разпространена форма на трафик на хора, представляваща една трета от жертвите, обхванати от данните, и преобладаваща по-специално в Субсахарна Африка и в Близкия изток.

Сто случая на трафик, свързан с търговия с органи, са били сигнализирани в периода 2014-2017 г. Бежанските лагери са предпочитани полета за действие за трафиканти, които намират жертви с фалшиви обещания за пари или за транспортиране към по-сигурни места.В някои случаи има доказателства за съглашателство между трафиканти и хора от сферата на здравеопазването, прибягващи до измамни и корупционни практики.

Службата към ООН установява, че 70 процента от жертвите на трафик на хора по света са жени, а 23 процента от всички жертви са непълнолетни.

Трафикът с цел принудителни бракове е разпространен най-вече сред жените от Югоизточна Азия.

Службата на ООН не посочва точен брой на жертвите на трафик по света. Броят на идентифицираните случаи е почти 25 000 през 2016 г., което е увеличение с над 10 000 от случаите от 2011 г. Най-голямо увеличение има на двама американски континента и в Азия.

Докладът обаче предупреждава, че това увеличение може да се дължи на по-ефикасно идентифициране на случаите, а не на увеличение на броя на жертвите на трафика.

Търговията с хора, засягаща мъже, жени и деца, станали жертви на престъпни дейности, вариращи от сексуална експлоатация до взимане на органи, си остава до голяма степен ненаказана по света, посочват от ООН.

“Въпреки неотдавнашната тенденция за увеличаване на осъдителните присъди за деяния, свързани с трафика на хора в Африка и Близкия изток, общият брой на присъдите в тези региони остава много малък”, се казва в доклада на Службата на ООН за борба с трафика на наркотици и престъпността, чиято централа е във Виена.

“Трафикантите почти не рискуват да бъдат изправени пред съда”, се допълва в документа. В него се призовава за засилване на международното сътрудничество с цел преследване на международните престъпни мрежи.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега