Uncategorized

Съобщават за рекордно ниво на радиация във Фукушима

0

Компанията оператор на атомната електроцентрала във Фукушима – Тепко, съобщи за рекордно ниво на радиацията и дупка в метала в херметичната част на Втори реактор

, предава Франс прес.

През януари в реактора бе спусната малка камера и анализът показва, че радиацията може да достигне 530 сиверта на час. Човек, изложен на такава радиоактивност, би починал почти незабавно.

Има допустима грешка, така че нивото на радиоактивност може да е с около 30% по ниско, но въпреки това остава високо, заяви говорителят на Tokyo Electric Power (Тепко) Тацухиро Ямагиши.

Най-високата стойност досега, измерена при проучване през 2012 г. в друг участък от втори реактор, беше 73 сиверта.

Излючително високата радиация, ако данните са верни, може да означава, че горивото се намира в близост и че не е покрито с вода, коментира пред обществената тв NHK шефът на работната група за опустошената централа Хироши Мияно.

Тепко представи в началото на седмицата други изображения, заснети същия ден в реактор 2, които за пръв път показаха, че е възможно наличието на разтопено гориво. Втори реактор, един от трите пострадали,  беше най-силно повреден при катастрофалното земетресение и цунами през март 2011 и от него имаше масивно изтичане на радиация.

До момента проучванията не позволяват да се установи с точност мястото на разтопеното гориво в трите от общо 6-те реактора в централата.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега