Общество

Румъния с първа жена премиер

0

Румъния има първата си жена премиера. Президентът Клаус Йоханис назначи за премиер евродепутата Виорика Дънчила.

В понеделник министър-председателят Михай Тудосе подаде оставка заради напрежението в управляващата Социалдемократическа партия.

Тудосе беше вторият премиер, назначен от ПСД, след като предшественикът му Сорин Гриндеану бе торпилиран от партията след предложение за вот на доверие през миналия юни.

54-годишната Дънчила, която се смята за близка до Драгня, все още трябва да бъде одобрена от парламента, но това се разглежда като формалност, доколкото оглавяваното от социалдемократите правителство се радва на мнозинство.

 
За мен е ясно, че социалдемократите имат мнозинство в парламента, затова и претеглих всички аргументи и реших да одобря предложението им за министър-председател“, заяви Йоханис, допълвайки, че функциониращо правителство ще се формира най-късно до 1 февруари 2018 г.

Виорика Дънчила е родена на 11 декември 1963 г. в град Рошиори де Веде в окръг Телеорман в Южна Румъния.

През 1988 г. завършва Института по нефт и газ в Плоещ. През 2006 г. получава магистърска степен по специалност “обществено европейско пространство” в Националната школа по политически науки и държавно управление в Букурещ. 

В периода 1989-1997 г. се занимава с преподавателска дейност в град Виделе, окръг Телеорман.

От 1997 г. до 2009 г. работи като инженер в службата за мониторинг на добива на нефт и газ в компанията Петром АД (понастоящем О Ем Ви Петром). 

От 1996 г. е член на Социалдемократическата партия. В периода 2003-2011 г. е председател на организацията на СДП в град Виделе. 

От 2004 до 2008 г. е съветник в Окръжния съвет на окръг Телеорман.

През 2015 г. Дънчила е избрана за председател на женската организация на СДП. Сред инициативите й са осигуряване на квота за жени от най-малко 30 процента в списъка на кандидатите на СДП на изборите.

От януари 2009 г. е евродепутат от СДП, а от 2014 г. е председател на делегацията на румънските депутати в Групата на прогресивния съюз на социалистите и демократите.

Била е член на комисиите по бюджета, по земеделието и развитието на селските райони и по правата на жените и равенството между половете. От 2014 г. е заместник-председател на комисията по земеделие и развитие на селските райони.

Виорика Дънчила е омъжена. Съпругът й Кристинел Дънчила от 2009 г. заема длъжността директор на едно от подразделенията на О Ем Ви Петром. Имат син Виктор. 

 
Economic.bg

Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега