Политика

Реформаторите искат европейски прокурори да разследват КТБ

0

РБ започва срещи с посланиците на страните от ЕС и е за незабавни действия на България за влизане в Европейския банков съюз

РБ вече заяви, че МВФ е нежелателна опция за България, но Европейската комисия и Европейската централна банка са. Настояваме Българската държава да се обърне към европейски прокурори да се включат в разследването и да наблюдават процеса у нас и да започне незабавни действия за влизане на България в Европейския банков съюз, това каза на пресконференция на Реформаторския блок днес Меглена Кунева – лидер на “Движение България на гражданите”.

Българските  регулатори очевидно не са независими. Доверието е толкова силно нарушено, че никой вече не вярва, че са способни на независимо разследване. В следващите години България да има за цел не само влизането в еврозоната и Банковия съюз на Европа, но и да направи пътна карата с ясни стъпки месец по месец как ще стане това. От 2007 г. влизането в еврозоната отпадна като приоритет на правителствата у нас.

Присъединяване към “чакалнята” на еврото и към Европейския банков съюз залагаме като приоритет на програмата на РБ, добави още Меглена Кунева.

Мартин Димитров посочи, че няма европейска държава, в която за 3,5 млрд. кредити няма кредитни досиета. Тези досиета могат да бъдат възстановени изцяло или частично, но нито една българска институция не е поела действия в тази насока. Действията са за замитане на следите. Затова и Кабинетът не подава оставка, защото финансовото министерство ще има много важна роля по назначаването на ликвидатори, които да си затворят очите. Оставката на кабинета е първата стъпка, а втората е нов премиер и нов финансов министър. Присъствието на европейски наблюдатели също е задължително, но извън РБ никой друг не е поискал това, защото другите политически субекти не искат истината по този въпрос да се види, допълни още Димитров.

На въпрос дали е легитимно ли е ръководството на БНБ и трябва ли Искров да си подаде оставката, Радан Кънев отговори, че: „Между уверенията на ръководството на БНБ за състоянието на КТБ и доклада, който чухме няма нищо общо. Най-лошото е че имаме достатъчно основания да смятаме, че и двете тези са лъжи. Така, че БНБ под ръководството на г-н Искров не е институцията, която може да преведе България през тази криза. Тя е проблем на доверието с половинчатата и явно невярната информация, която пускат в публичното пространство. Г-н Искров не може да продължи да изпълнява функциите си както до този мозент. Той не може да бъде гарант на този процес и незабавно трябва да подаде оставка”.

ЕК прилага нов подход в наказателните процедури и страните членки вече ще бъдат санкционирани не заради неприето европейско законодателство, а и за случаите, в които те не го спазват и не го прилагат. Извън обявените преди дни пет наказателни процедури срещу България, Меглена Кунева прогнозира нови включително за нарушаване на финансовите права потребителите у нас.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега