Бизнес, Бургас, Топ новини

Разделят България на туристически райони. Бургас взима Южното Черноморие

0

Националния център за териториално развитие предложи България да бъде разделена на отделни туристически райони. Идеята се крепи на концепцията за индивидуален регионален маркетинг и реклама и обособяване на отделни туристически продукти характерни за дадените районите. Концепцията е изготвена по поръчка на министерството на икономиката и е залегнала в новия закон за туризма, който влезе в сила през март тази година.

За момента има 9 туристически района с центрове както следва са:

– район Дунав – Русе

– район Стара планина – Велико Търново

– район Розова долина – Казанлък

– район Тракия – Пловдив

– район Родопи – Смолян

– район Рила-Пирин – Благоевград

– район София – София

– район Варна (Северно Черноморие) – Варна

– район Бургас (Южно Черноморие) – Бургас

Всеки от районите ще набляга на един специализиран туристически продукт и още 5 до 6 допълнителни дейности. Ролята на бургазлии заедно със софиянци ще е да се грижат за имиджа на културния облик на страната. Освен това Бургас ще отговаря и за деловия и морски туризъм. Спортния туризъм пък е поверен на Варна.

Най-малкия район в териториалното разпределение е този на Розова долина, който ще наблегне на здравния туризъм и културата. Селски и планински туризъм ще са основните в Родопите, а религиозният ще залегне в Рила и Пирин. Район на Дунав пък ще трябва да се специализира в и круизния туризъм.

Проекта на разделение за сега не е окончателен. Провеждат се проучвания за това кой район за какво да отговаря и каква територия да заема. Анкетират се предимно фирми и организации от сектора хотелиерство и ресторантьорство, туроператорска и агентска дейност, управление на туристически атракции, туристически сдружения, областни администрации и др.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега