Политика, Топ новини

Първанов и АБВ заговориха за президентска република

0

АБВ стартира в началото на август общонационално допитване за възраждане на държавността чрез президентска република. Това съобщи Георги Първанов, президент на България /2002-2012/ и лидер на АБВ след заседание на Изпълнителния съвет на партията.  Така българите ще имат възможност да се произнесат по 12-те идеи на АБВ за здрава и добре уредена българска държава, обясни Първанов.

Събитията в държавата през последните години свидетелстват за необходимост от промяна на държавното устройство или поне начало на дискусия по въпроса, коментира лидерът на АБВ. Първанов посочи необходимостта от очертаване на по-ясни управленски отговорности.

Допитването ще доведе до сблъсък на идеи, цели по-сериозно включване на хората в държавното управление и връщане доверието в институциите и ще става с анкетни карти с отделни тематични акценти. Георги Първанов е на мнение, че това допитване може да доведе след себе си и референдум по темата и добави, че АБВ ще настоява за промяна в Закона за общественото допитване, която да доведе до сваляне на прага, който определя допитването като валидно.

Сред основните тематични акценти в допитването ще е този за промяна във формата на държавното устройство, засилване на ролята на пряката демокрация, засилване на мажоритарния елемент в провеждането на избори, идеята за реформа на политическия модел, в т.ч. и промяна на модела на финансиране на политическите партии. На следващо място – борбата с корупцията по високите етажи на властта. В анкетната карта заляга и идеята за реформа на съдебната власт, засилване на местното самоуправление, дълбока административна реформа, активна регулираща роля на държавата в икономиката.

Георги Първанов каза, че специално и отделно място и кампания ще получи темата за реформа в социалната сфера – нова социална политика, за здравеопазването и образованието.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега