LifeStyle

Пушенето може да увеличи риска от шизофрения

0

Пушенето може да има сериозно влияние върху развитието на шизофрения. Това показва проучване на екип изследователи от Кралския колеж в Лондон, цитирано от БГНЕС. Според него много по-вероятно е пушачите да развият болестта и то в по-ранна възраст.

Според експертите никотинът в цигарите води до състаряване на мозъка.

В изследването са участвали 14 555 пушачи и 273 162 непушачи. Екипът е установил, че 57% от хората с психоза вече са били пушачи, когато са преживели своите първи симптоми на психичното разстройство.

В същото време пушачите, които палят цигара всеки ден, са два пъти по-предразположени към развиването на шизофрения от непушачите, като при тях тя се появява и в по-ранна възраст.

“Много е трудно да се установи причина (с това изследване). Това, което се надяваме, че ще постигнем, е да си отворим очите за възможността цигарите да са фактор в причиняването на психоза и се надяваме това в последствие да доведе до други проучвания и клинични тестове, които да осигурят по-надеждни доказателства”, каза д-р Джейм МакКейб от Кралския колеж.

Шизофренията се появява средно при един на всеки сто човека. Този брой обаче може да се увеличи до двама на всеки 100, заради пушенето.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега