Политика, Топ новини

Президентът назначи проф. Георги Близнашки за служебен премиер

0

Президентът Росен Плевнелиев представи състава на новото служебно правителство, което ще вади Държавата от кризата и ще организира следващите предсрочни парламентарни избори. Начело на служебния кабинет ще бъде проф. Георги Близнашки.

Проф. Близнашки в момента е безпартиен, но има дълга биография в Българската социалистическа партия. В началото на демокрацията е ръководител на Софийската организация на БСП, а след това става и член на Висшия съвет на столетницата. Участва и в “Кръглата маса” между БСП и СДС. Като представител на “Коалиция за България” е наблюдател в Европейския парламент от 26 август, 2005 до 31 декември, 2006. Бил е и евродепутат от 1 януари до 5 юни през 2007 г. Проф. Близнашки е бил депутат и в родното Народно събрание – 36-то, 39-то и 42-ро НС.

След назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС проф. Близнашки се разграничава от действията на БСП. Активно участва в протестите на Ранобудните студенти. Заедно с представители на “Протестна мрежа” и други граждански организации събира подписка в подкрепа на Национален референдум за изборна реформа.

Заради участието си в протестите срещу правителството на Пламен Орешарски Националният съвет на БСП изключва проф. Георги Близнашки от червените редици. А мотивите за изключването му са:

„за уронване престижа на партията, системно нарушаване на уставните норми, състоящо се в публични изявления и действия срещу партийната политика и партийните решения”.

И след тази дълга политическа въртележка, която докара държавата до криза в почти всички сектори, професорът по конституционно право ще управлява държавата през следващите два месеца. Приоритети на служебният кабинет, по думите на Росен Плевнелиев, ще бъдат да стабилизира държавата, да подкрепи българския еврокомисар Кристалина Георгиева, да представи приоритетите си за работа с НАТО до 2020 г.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега