Бургас, Култура

Представят посмъртно романите на Любен Петков на 1 декември

0

Заповядайте на 1 декември (петък) от 18 часа в зала “Георги Баев” на Културен център “Морско казино”, където ще бъдат представени романите на Любен Петков. Бургаският писател събра приживе своето творчество – повести, разкази, пътеписи, детски истории, пиеси и романи в 6 отделни тома. Някои бяха публикувани, други – за съжаление, не. В последния – 6-ти том, който излезе тези дни с помощта на Министерство на културата, Община Бургас и приятели, са събрани романите “Убийство” и “Преображение Господне”.  Първият роман е на основата на действителен криминален случай, а вторият стъпва върху исторически събития. Всички те са се развили на територията на Бургас и региона.

“Всички у нас, които харесват световноизвестния роман на Труман Капоти “Хладнокръвно”, трябва да бъдат наясно, че романът “Убийство” е талантлива и новаторска преработка на уроците на световноизвестната книга върху територията на българската литература…
Ако този роман-предупреждение беше разчетен както трябва още навремето, дали щеше да изпълни ролята си и на лекарство, на горчив хап срещу всепозволеността, царуваща у нас през последните десетилетия?”, задава въпроси литературният критик Деян Енев.

За втория роман Анжела Димчева прибавя: “След “Българският Великден или страстите български” на Тончо Жечев, за мен “Преображение Господне” на Любен Петков е втората сериозна съвременна философско-историко-документална книга за българските националноосвободителни борби, която би трябвало да прочетем не като архивари, а като тълкуватели на послания.”.

Любен Петков e български белетрист, автор на разкази, повести и романи за възрастни и деца. Роден е на 3 юни 1939 г. в с. Крушевец, Бургаска област. Работил е като журналист, редактор и издател – сп. “Съвременник”, изд. “Български писател”, директор на издателство “Отечество”. Книгите му са превеждани на над 10 езика. Носител е на престижни литературни награди. Почетен гражданин на Бургас.
И както пише Деян Енев: “Моят приятел Любен Петков досега не се наслади на признание, равностойно на таланта му и на твърде значимото му творчество. Дано втората поява на романите най-сетне да пречупи тази тъжна закономерност. Ако знаехте какъв тих, светъл и твърд като кремък човек е Любен Петков и колко много ни е казал в книгите си, щяхте да разберете за какво говоря. Той вероятно не се интересува и от признанието. Но ние, българските читатели, му го дължим.”

Организаторите – Община Бургас, Регионална библиотека “П. К. Яворов”, Издателска къща “Знаци” и Агенция “Алдор”, призовават близки, приятели и познати, които пазят спомени, писма, снимки, автографи и др. от писателя Любен Петков, да ги донесат на срещата и предадат на представителя на Държавен архив, за да бъде оформен Личен фонд на писателя в архива.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега