Политика

От 55 000 дела – 44 000 осъдени за корупция в Китай

0

Около 44 000 души са били осъдени за корупция и разхищение на средства в Китай през миналата година, съобщи председателят на Върховния народен съд Чжоу Цзян пред китайския парламент. Той заяви, че съдът е разгледал 55 000 дела за длъжностни престъпления – със 7,4% повече от 2013 г. 28 от тях са били срещу държавни служители в управлението на провинциите и в министерства на централната власт.

Съдът публикува днес статистика, според която делът на осъдителните присъди през миналата година е нараснал с 99,93% – 1,184 млн. души са били признати за виновни по различни обвинения, 825 са били оправдани, съобщава Франс прес. Данните са контрапункт на позицията на режима, който обяви, че иска да се справи със съдебните грешки и съдебния произвол, принудата към самопризнания и липсата на защита.

Кампанията срещу корупцията започна след идването на власт на “петото поколение” лидери начело с генералния секретар Си Цзинпин.

Според отчета на Чжоу Цзян 712 души са били осъдени през 2014 г. за тероризъм и сепаратизъм. Най-често осъдените са от тибетски произход, както и мюсюлмани-уйгури от Синдзян-Уйгурския район. И двете етнически групи обявиняват Пекин в дискриминация.

Китай подготвя в момента и първия си антитерористичен закон.

Източник: Мениджър

 


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега