Бургас, Общество

Организиране на томболи и потребителски групи с цел стимулиране на енергийната ефективност в домакинствата

0

България, 1 юни 2016 г. – Как да подобрим енергийната ефективност? Чрез осигуряване на повече информация за гражданите – да, но също така и чрез организиране на “необичайни” инициативи като томболи и местнипотребителски групи. Точно такъв е подходът на европейски проект “ФИЕСТА” (Интелигентни дейности за пестене на енергия в домакинствата), който преди около година стартира пилотни инициативи с цел стимулиране на икономичното потребление на енергия в домакинствата, водещо до две основни ползи: икономия на финансови средства и намаляване на вредните емисии, изхвърляни в околната среда от производството на енергия.

В проекта участват няколко европейски общини, които създадоха енергийни офиси извършващи напълно безплатни енергийни анализи на потреблението на енергия в семействата, а в момента същите тези офиси организират томболи, в които могат да се включат всички граждани, участващи в енергийните анализи, или участващи активно в другите мероприятия като например тематичните семинари, организирани в рамките на проекта. Всеки град-участник сам определя наградите, но някои от по-интересните награди, определени към момента са: електрически велосипед, телевизор с енергиен клас А +++, високо ефективни уреди като абсорбатори, климатици и др. Всички тези уреди са тематично подбрани и с икономично потребление на енергия, щадящо околната среда.

По същият начин върви и промоцирането на местните потребителски групи, които имат за цел да съберат много потребители на едни и същи продукти и технологии в една група и по този начин да се преговаря колективно за по-добри условия при покупката на съответните енергоефективни уреди и системи. От тези потребителски групи могат да се възползват семействата, които участват в проект “ФИЕСТА”, като те ще могат да получат отстъпки при определени търговци на техника, както и възможност за по-добър гаранционен и следгаранционен сервиз. Някои от общините, които участват в проекта ще създадат изцяло нови потребителски групи, а други ще се присъединят към вече съществуващи такива, като например потребителска група “CLEAR”, която бе създадена по друг европейски проект по програма “Интелигентна енергия за Европа“.

Резултатите от първата година на проект “ФИЕСТА” са: 506 енергийни анализа, извършени в пет европейски държави (България, Испания, Италия, Кипър и Хърватска), 100 тематични семинара с участието на ученици, представители на многофамилни жилищни сгради и фирми, предлагащи продукти и услуги за енергийна ефективност, както и 11 стартирали томболи. Ще бъдат организирани още няколко допълнителни инициативи до края на проекта, който е през месец септември, 2017 г.

Общините, които участват от българска страна са: Бургас, Враца и Пазарджик. Те създадоха активно работещи енергийни офиси, които извършват анализи на енергийното потребление в домакинствата и препоръки за пестене на енергия. В случай, че вашето домакинство се намира в някоя от тези три общини, Вие все още имате възможност да кандидатствате за безплатен енергиен анализ, чрез уебсайта на проекта: www.fiesta-audit.eu, или като се обадите или посетите съответния енергиен офис във вашата община. Един такъв енергиен анализ ще ви даде възможност да научите колко бихте могли да спестите от вашето потребление, чрез изпълнение на препоръки за пестене на енергия, които ФИЕСТА експертите ще изработят специално за вашето домакинство. Участвайки в тези анализи, вие ще придобиете и възможност за участие в томболата, която се организира в рамките на проекта във вашата община.

В момента, в трите общини от България се извършват следните инициативи: в Община Бургас се организира първото теглене на томболата в рамките на проекта, което е предвидено за 3 юни, 2016 г. от 16:00 ч. в Експозиционен център “Флора”, гр. Бургас. Също така, местният енергиен офис организира потребителската група, която ще се състои от семейства, които участват активно в проект “ФИЕСТА”. В Община Враца в момента се извършват подготвителни дейности за първото теглене на томболата, което ще се състои в края на 2016 г., както и дейности по организирането на потребителската група. Община Пазарджик проведе вече първото теглене на томболата – то се състоя на 21 май 2016 г., на празника на града – Св.Св. Константин и Елена. Бяха изтеглени 10 печеливши билета с атрактивни награди – енергоефективни домакински електроуреди, а участие взеха повече от 80 семейства, които активно участват в дейностите на проекта. В момента енергийният офис на общината организира потребителската група за Община Пазарджик.

Проект “ФИЕСТА” се ръководи на европейско ниво от Научен парк “АРЕА” от гр. Триест и включва общо 5 технически партньора – по един за всяка участваща държава и 14 общински администрации с население по-голямо от 50,000 души. От българска страна, технически партньор е сдружение с нестопанска цел в обществена полза “Регионална енергийна агенция – Пазарджик”. Общият бюджет на проекта е 2,4 милион евро.

Разгледайте също така и образователните материали, разработени в рамките на проекта на интернет адрес:www.youtube.com/watch?v=oQyHTQL6YMc

 

 

ФИЕСТА енергиен офис в гр.  Бургас

 

гр. Бургас, ул. “Климент Охридски” № 3

Телефон: 056 / 84 11 93; 056 / 90 72 59

Йоана Ангелова – y.angelova@burgas.bg;

Ивайло Трендафилов – i.trendafilov@burgas.bg;

Антония Новакова – a.novakova@burgas.bg.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега