Бизнес

Нови срокове за връщане на стока в магазина

0

Новият срок, в който можем да върнем закупена стока, е две седмици. Това предвиждат приетите промени в Закона за защита на потребителите. Досега срокът беше една седмица.

14-дневният срок започва да тече от датата на сключване на договора за услуги или от датата на приемане на стоките при договор за продажба, съобщава БТА.

Новите промени улесняват потребителите – те ще могат да се откажат от сключен договор и да върнат стоката без да посочват конкретна причина. Също така няма да се налага да дължат обезщетение или да плащат неустойка. Вече ще бъде възможно и да бъдат връщани пари от разстояние – без да се налага клиентът да се връща в магазина, от който е направил покупката.

При договори извън търговския обект търговецът ще трябва да предостави задължителната преддоговорна информация, както и копие от подписания договор или потвърждение на договора.

Законът предвижда глоби в размер от 500 до 3000 лева за онлайн търговците, които не спазват тези изисквания. Новите промени слагат край на безкрайното връщане в сервиза на електрически уреди. Ако такъв се развали три пъти в гаранционен срок, търговецът е длъжен да върне парите или да предостави нов уред.

 


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега