Политика

Народът срещу Брекзит

0

Кой има право да “натисне копчето” за извеждане на Великобритания от ЕС?

Как, кога и при какви условия да стартира Брекзит далеч не се разбира от само себе си, смятат група британски граждани, които са завели съдебен иск срещу правителството. Те оспорват правото на кабинета да задейства процеса по напускане на ЕС без предварително гласуване от парламента. Делото ще се гледа от Висшия съд през тази седмица.

Един от ищците е Греъм Пигни – англичанин на средна възраст, живеещ от 18 години във Франция, за чието съществуване до неотдавна британското правителство е в блажено неведение. През последните две години Пигни агитира за оставане на Обединеното кралство в ЕС, като поддържа Facebook група за каузата, а на самия референдум дори няма право да гласува заради дългогодишното си пребиваване в чужбина.

“Това правителство няма мандат от избирателите да изведе Великобритания от ЕС, а единствено да проведе референдум по въпроса, заяви пред “Дневник” Греъм Пигни.

Предприемането на стъпки за излизане от съюза не присъстваше в предизборния манифест на торите от 2015 г.

и избирателите никога не са упълномощавали кабинета за това. Следователно едно такова решение трябва да бъде обсъдено и прието от парламента”, категоричен е активистът.

“Когато излязоха резултатите от референдума, бях напълно съкрушен”, споделя той. “Очаквах да е оспорвано и резултатът да е близо до 50%, но мислех, че ще е по-скоро 52% за оставане и 48% за напускане. През уикенда след референдума все още не можех да си намеря място. А през следващата седмица ми направи впечатление, че в медиите се говори как активирането на процедурата по излизане от ЕС е задача, която стои пред кабинета.”

Тогава Пигни влиза във връзка с други активисти, които вече са събрали 10 хиляди паунда за съдебни разноски, и започват да работят върху първоначално писмо до правителството. Свързват се с юриста Джон Холфърд от адвокатската компания “Байндманс” и с негова правна помощ започват да се подготвят да предизвикат кабинета на Тереза Мей в съда. Каузата им става известна като

The People’s Challenge, или “Предизвикателството от народа”

“Във Великобритания имаме представителна паралментарна демокрация – на всеки пет години избираме определен брой депутати, които да вземат решения от наше име и да контролират изпълнителната власт. В момента имаме правителство, което дори не е спечелило чрез гласуване вътре в собствената си партия, а управлява само благодарение на оттеглянето на всички останали кандидати”, обяснява Греъм Пигни.

Според член 50 от Лисабонския договор при напускане на съюза трябва да се следва конституционната процедура на съответната държава членка. “Именно затова отиваме на съд, обяснява Пигни. Искаме съдебната власт да се произнесе каква следва да бъде тази процедура – дали решението кога и как да напуснем ЕС е

в правомощията на правителството, или трябва да бъде взето от парламента

Въпросът за правомощията се усложнява от факта, че Великобритания няма единна конституция, а правилата за функциониране на държавните органи се базират на множество отделни исторически документи, утвърдени практики и съдебни решения от миналото.

Юристите на кабинета, които ще се изправят срещу “Предизвикателството от народа” в съда, се позовават на така наречения кралски прерогатив. Това е властта на монарха, която той символично поверява на премиера при назначаването на правителство.

Според Греъм Пигни обаче позоваването на кралския прерогатив за активирането на Брекзит е удар по демокрацията във Великобритания. “Това е една архаична концепция, остатък от времето, когато кралят или кралицата еднолично са решавали какво ще стане в държавата,” изтъква той.

“Вярвам, че

все още можем да спрем Тереза Мей въпреки обещанието й, че ще задейства чл. 50 до края на март 2017 г.

казва активистът. Надявам се съдът да се произнесе, че решението за излизане от ЕС трябва да бъде взето от парламента. Тогава правителството ще трябва да внесе съответните закони и те да бъдат подложени на обсъждане и гласуване. Парламентът ще реши кога да стане излизането и при какви условия, ще упражни контрол върху работата на кабинета и ще се увери, че Мей и министрите й ще се отчитат пред народните представители по време на този процес. Не знам дали това може да спре Брекзит, признава Пигни. Аз, разбира се, много бих искал това да се случи, но ако парламентът реши Великобритания да напусне ЕС, ще трябва да го приема. Разбира се, ако загубим, ще обжалваме пред Върховния съд, както очакваме да направи и госпожа Мей”, допълва той.

Всички средства за юридическите разходи са набрани от анонимни дарители

чрез онлайн платформата за колективно финансиране на съдебни дела Crowdjustice, обяснява още Пигни. До момента на разговора ни каузата е подкрепена от 3128 души, които са събрали общо 118 400 паунда, като най-големите индивидуални дарения са от порядъка на стотина паунда.

Юристите на “Предизвикателството от народа” вече отбелязаха една предварителна победа в съда преди няколко дни, като принудиха правителството предварително да публикува правните си аргументи по предстоящото дело за активирането на чл. 50. “Тази победа е много, много важна, заради цялата тайнственост и секретност, в които са обвити действията на това правителство”, подчертава Греъм Пигни.

“Разбира се, че Брекзит ще ни засегне лично, смята активистът. Със семейството ми вече го усещаме с понижаването на стойността на доходите ни от имоти, които даваме под наем във Великобритания. Пенсиите ни един ден също ще имат много по-ниска стойност. Но аз съм загрижен не толкова за моето собствено семейство. Тревогата ми е по-скоро за това, че

моите сънародници не си дават сметка какво им предстои да загубят.

“Разтревожен съм и за демокрацията в Обединеното кралство, която явно е започнала да запада, споделя Пигни. Според мен толкова важен конституционен въпрос не е имало от времето на приемането на Закона за правата през 1689, когато на престола стъпва Уилям III, съгласявайки се да спазва определени ограничения в правомощията на монарха. Сега става дума за това дали части от тогавашния закон ще бъдат игнорирани или потъпкани от нашия министър председател,” обяснява Греъм Пигни.

Първото заседание по делото на “Предизвикателството от народа” срещу правителството на Тереза Мей предстои в четвъртък тази седмица.

източник: Дневник


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега