Бизнес, Политика

Найден Зеленогорски: Кой стои зад “Булгартабак”?

0

Зеленогорски призова за мораториум върху назначения, обществени поръчки и концесии до назначаването на служебен кабинет и прогнозира вдигане от 2 до 5 пъти на такса смет.

“Реформаторският блок иска да е ясно кой купува големи предприятия като „Булгартабак“ и кой стои зад капиталите им. Икономическите субекти в България не трябва да се занимават с политика, да създават партии и да редят правителства, а да се занимават с бизнеса си. Това коментира пред журналисти Найден Зеленогорски – организационен секретар на Реформаторския блок.

По думите му, институциите не искат да знаят кой е реалният собственик на „Булгартабак“, както и печалбата, инвестициите, бъдещето на дружеството. ”Това е добър пример защо „се рони“ доверието в политиката и точно това Блокът ще промени”, каза още Зеленогорски.

Той допълни, че в последните дни живот на този кабинет се обявяват безконтролно обществени поръчки като тази на АПИ за 300 млн.лева за Западната дъга на околовръстното шосе на София и още две поръчки за разширение на пътя Мездра-Ботевград, при положение, че самите ресорни министри заявиха преди дни, че няма ясно финансиране за тези проекти. Зеленогорски предупреди и че се правят назначения и се дават концесии за облагодетелстват приятелски кръгове на БСП и ДПС. Той призова за мораториум върху поръчките, назначенията и концесиите до обявяването на новия кабинет, а НС да се занимава с промени в законите само в секторите, където ЕК е започнала наказателни процедури срещу България.

Попитан за увеличението на такса смет, Зеленогорски коментира, че има опасност тя да се вдигне от 2 до 5 пъти. Според него, дискусиите за формиране на таксата са от 1991 г. Дали тя ще се формира на базата на реалното количество смет на домакинство, като промил върху данъчната оценка, според броя на хората в домакинството или според потреблението на вода в дома, всяка община да си реши сама, каза Зеленогорски. Според него, законодателят трябва да реши това след експертна оценка и е очевидно, че промени в закона ще се правят от следващия парламент.

На въпрос за готовността на ДБГ за предсрочни избори, той отговори, че Движението е в добра кондиция. Крачката на евроизборите беше първа за Реформаторския блок. Потенциалът на демократичната общност в България е висок и ще подобрим резултата от евровота и на парламентарните, и на местните избори, подчерта още той. По думите му, Блокът вече изготвя предизборната си програма и ще посочи първите закони, за които ще се бори в новия парламент.

 


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега