LifeStyle, Култура

Мислите си, че знаете добре английски? Пак помислете!

0

Речниковият запас на английския език се е удвоил за едно хилядолетие и сега в него има 1 022 000 думи, установи изследване на учени от Харвардския университет и на експерти от Google. Според него годишно в английския влизат по 8500 нови думи, съобщава в. “Дейли телеграф”. 

Всеки ден в английския език се раждат около 15 нови думи и близо половината от тях са сленг. Това е най-бързата реакция на промените във всички сфери на живот, която остроумно трансформира сложен смисъл в кратка и разбираема форма. Ето няколко показателни примера:

Dead week  (Мъртва седмица) –  седмицата преди изпити, когато трябва да напишеш и предадеш всички проекти и курсови работи.

Mouthgasm (mouth e уста, а останалото е втората част от „оргазъм”) –  използва се за описание на усещане, когато опиташ нещо невероятно вкусно.

Work paralysis –  когато нямаш сили да се заловиш за работа, защото си буквално смазан от чудовищния й обем и кратките срокове за изпълнение.

Sapiosexual –  този, който смята, че интелектът и острият ум са секси. Smart is the new sexy!

Someoneelsie – когато някой от по-старото поколение се опитва да направи селфи, но не знае как да държи правилно телефона и се получава someoneelsie.

Apatheism (от апатия и атеизъм) –  когато на човек му е абсолютно безразлично има ли Бог или не.

Sideline hater (страничен хейтър) – псевдоприятел, който тайно ви желае злото.

Microwave mentality (микровълново мислене)  – жизнена философия, базирана на принципа: „Ако нещо не трябва да се направи за пет минути и по-малко, изобщо не си струва да се прави.

Generation XL –  или поколението „Макдоналдс”, деца с наднормено тегло.

Kafkaesque (Kafka+grotesque) — проста ситуация, усложнена  до сюрреализъм от бюрокрация и условности като в романите на Кафка.

First World Hungry – когато си сит, но продължаваш да търсиш в хладилника нещо за дояждане.

Harassenger (от дразнител и пасажер) – спътникът, който постоянно досажда с наставления как да шофирате и откъде да минете.

Wikipedant –  ревностен почитател на Уикипедия.

College coffee – кафе, приготвено с Red bull вместо с вода.

Humblebrag – да се хвалиш за нещо, като се оплакваш.

Еarlybirditude – необичаен емоционален подем и активност рано сутрин.

Brotherzone – следващият кръг на ада в отношенията с девойките. По-лошо от „Ти си най-добрият ми приятел” е само „Ти си ми като брат!”

Selfiebombing – да развалиш умишлено селфи снимането на някой като се появиш зад гърба му, когато натиска бутона.

Facebook mommy – майка, която няма време за децата си, защото по цял ден поства техни снимки във Фейсбук с хаштагове от рода на #моятживот.

Stress eater – човек, който се храни с проблемите си, т.е. в стресови ситуации яде повече от обичайното.

Sportsball – ироничен синоним за всеки спорт, който окончава на -бол.

Fatimal (fat + animal) – използва се за добре охранен домашен любимец.

Dancing juice – алкохол.

Internet White Knight – този, който се намесва в интернет спорове, за да се застъпва за тези, които губят или биват подлагани на унижение и обиди в спора.

Football widow (футболна вдовица) – за жените, които биват напълно пренебрегвани от мъжете си по време на голям футболен шампионат.

От 1950 г. досега речниковият запас на езика се е повишил със 70%. За петдесетте години преди 1950 г. това увеличение е било от едва 10 на сто. Почти половината от новите думи обаче не са включени в нито един речник и експертите ги наричат тъмна езикова материя.

Наскоро от Института за български език към БАН направиха речник на новите думи. Около 3000 думи са нови в него, от които 700 са с ново значение. Сред тях се наредиха моладжия, яко и джипи.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега