Бургас, Общество, Топ новини

Корабът “Анастасия” бе кръстен от 9-месечната Анастасия Танева

0

На официална церемония, пред погледите на бургазлии и гости на града, 9 – месечната  Анастасия Танева стана кръстница на кораба “Анастасия.” Той е първият в страната, собственост на Община. Закупен е със средства по проект “Културно-историческото наследство на остров “Света Анастасия” и град Бургас – атрактивна и конкурентоспособна туристическа дестинация”, финансиран по ОП “Регионално развитие 2007 – 2013”.

Зам.-кметът Красимир Стойчев представи младата кръстница пред гостите . Тя е избрана, защото носи името Анастасия и е най – малката от всички бургазлии с това име. По традиция в корпуса на кораба бе ударена бутилка шампанско. Тапата от нея и кръщелното свидетелство зам.-кметът Стойчев предаде на капитана. Те ще намерят своето специално място в интериора на кораба, като талисмани за попътен вятър и благополучие. Малката Анастасия получи подарък – син делфин и сертификат за кръстница.

Община Бургас е първата в България, която вече има свой собствен катамаран. До дни модерното возило ще започне да извършва редовни туристически курсове до остров “Св. Анастасия”.

18-метровият катамаран  е оборудван с най-съвременна техника и отговаря на всички стандарти и изисквания за безопасност. Ширината му е 6,5 метра, височината на борда 2, 40 метра, газене 90 см. Корабът разполага със 72 места в закрития салон и две места за инвалидни колички. На разположение на пътниците са общо 3 санитарни възела, като единият е за хора с увреждания.  Има бар за кафе и студени напитки, плазмен екран и аудио система, интерком система за връзка между пътнически салон и кабината за управление На откритата палуба са обособени 18 допълнителни места за сядане.

За комфорта на пътуващите ще се грижи 6 – членен екипаж: двама капитани – Николай Панев и Данаил Гюлеманов, двама механици и двама моряци. Всички са бургазлии и имат дългогодишен опит в управлението на товарни и туристически кораби.

Стойността на кораба е 910 800 лева, на сто процента осигурени от Европейския съюз.

“Да е честит на всички бургазлии и гостите на Бургас”, каза при церемонията за кръщаване на кораба главният архитект на Бургас Веселина Илиева.

Сред присъстващите бяха Костантин Луков- председател на общинския съвет, народния представител от 42-то народно събрание Снежина Маджарова и др.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега