Бургас, Политика, Топ новини

Кметът и бургаските депутати ще решават проблемите на региона заедно

0

Кметът на Бургас Димитър Николов покани на среща бургаските народни представители и ги запозна с важните за Бургас и региона теми, по които работи Община Бургас.

“Разчитам на Вашето съдействие в парламента. Сигурен съм, че всеки от Вас в комисиите и пленарна зала ще подкрепи реализацията на тези проекти, защото те не са само от местно значение, но и от регионално”, каза Николов.

На срещата бяха народните представители Ивелина Василева ГЕРБ, Диана Саватева ГЕРБ, Димитър Бойчев ГЕРБ, Диана Йорданова ГЕРБ, Ася Пеева ГЕРБ, Галя Василева ГЕРБ, Николай Тишев БСП, Димитър Стоянов БСП, Тодор Байчев БСП, Севим Али ДПС и Ангел Исаев – независим.

Народните представители и градоначалникът се разбраха на всеки 6 месеца да организират срещи по проектите и проблемите на общината, които изискват подкрепата на депутатите.

Заместник кметът по здравеопазване д-р Лорис Мануелян и ректорът на университет “Проф. д-р Асен Златаров” доц. Магдалена Миткова запознаха народните представители с работата си по създаването на Медицински факултет. Те поискаха съдействие за осигуряването на средства за довършването на сградата и нейното обзавеждане и оборудване, както и подкрепата им за бъдещата акредитация. Депутатите подкрепиха идеята бъдещият медицински факултет да се развие като медицински университет, което ще бъде изключително важно за подобряване качеството на здравеопазването в Бургас и региона. Народните представители изказаха подкрепата си за финализирането на проекта и мнението, че трябва да се развиват не само медицинските специалности, но и такива, които са свързани с медицински технологии.

Заместник кметът по образование и култура Йорданка Ананиева запозна депутатите с напредъка по откриването на филиал в Бургас на Националната художествена галерия. Тя постави проблема за необходимостта от изграждането на нов сграден фонд за училищата, като даде пример с изграждането на нова пристройка към училището в Горно Езерово и с проблема с недостига на английска и немска гимназия.

Бургаските народни представители подкрепиха стартиралата по инициатива на кмета програма за обучение на ученици и студенти в областта на информационните технологии, както и това, че Бургас трябва да получи подкрепа за изграждането на нови физкултурни салони в няколко училища. Ананиева постави проблема за необходимостта от спешен ремонт на сградата на бургаската филхармония, за възстановяване на външната облицовка и стенописите на храм “Св. Св. Кирил и Методий”, както и за изграждането на археологически музей с възстановка на Римска баня в комплекс “Акве калиде”.

Заместник кметът по строителството инж. Чанка Коралска запозна народните представители с работата по изграждането на Южния обход на Бургас, както и с необходимостта от осигуряването на средства за изграждането на Северния обход на града, тъй като е крайно необходим, за да свърже магистрала “Тракия” с пътя за Слънчев бряг и по този начин кардинално да се реши проблемът с нахлуващия трафик в града, който освен че руши пътната инфраструктура, замърсява и града. Според кмета Димитър Николов изграждането на Северния обход трябва да върви паралелно със строителството на четирилентовия път за Слънчев бряг, за да се избегне претоварването на ул. “Транспортна” в Бургас. Общината е поела ангажимент да участва със съфинансиране на проекта, тъй като той е от изключително значение за целия регион и за всички, които пътуват към Южното Черноморие.

Секретарят на Община Бургас Божидар Кънчев  представи пречки в съществуващото законодателство по отношение на безвъзмездното предоставяне на собственост от държавата на общините, което възпрепятства инвестициите в тези терени. Той даде пример с предоставянето на авиобаза Равнец, която би могла да се развие като индустриален парк, но според съществуващото законодателство теренът е само за обществени нужди, не и за икономическа дейност.

Заместник кметът Красимир Стойчев постави проблема с липсата на децентрализация по отношение на корпоративния данък, който в момента постъпва изцяло в републиканския бюджет. Според него, ако той се връща в общините, средствата ще се използват за изграждането на инфраструктура и благоустройство. Той постави темата и за съвместни програми между бизнеса и училищата, за подготовка на квалифицирани кадри, които после да намират своята реализация.

Заместник кметът по екология и европейски политики Руска Бояджиева поиска от народните представители подкрепа за удължаване на срока за кандидатстването на общините за финансиране на проекти в сектор “Рибарство”. Според нея, проектната документация изисква съгласуване с няколко министерства, а крайният срок е 21 юни, което затруднява кандидатстването по програмата. Тя заяви, че това е проблем на всички общини, които са подготвили своите проекти. Идеята на Община Бургас е да се изгради лодкостоянка в квартал Крайморие. Бояджиева постави темата и с предстоящото председателство на България през 2018 г. и изрази мнение за необходимостта част от събитията в календара да се реализират в регионите. Тя информира народните представители за предстоящото през май следващата година домакинство на Бургас на Европейския морски ден, за което в града ще пристигнат над 1200 експерти от различни държави. Тя изрази надежда, че този престижен форум ще ни постави на картата на събитията по време на домакинството на страната ни.

Народните представители заявиха, че срещата е била полезна и ще подкрепят важните за Бургас и региона проекти.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега