Общество

И в Ню Йорк легализират марихуаната

0

Става въпрос за употребата на марихуана за медицински цели, а Ню Йорк стана 23-ият американски щат легализирал употребата на наркотичното вещество.

Андрю Куомо губернатор на щата подписа закона, според който пациенти, страдащи от 10 заболявания, включени в списък вече могат да използват марихуана, но във вид, който не става за пушене.

“Законът ще помогне да се облекчат страданията на тежко болните хора. Той ще позволи да се извлече максимална полза от марихуаната, поставяйки използването й под максимален контрол”, заяви Куомо в реч в Нюйоркската медицинска академия.

5 частни компании под контрола на медицинските власти в щат Ню Йорк ще разпространяват медицинската марихуана. Рецепти ще бъдат изписвани само на страдащи от рак, СПИН, множествена склероза, болест на Паркинсон, епилепсия, невропатия и някои други тежки заболявания. В съответствие със закона, болните ще имат право да добавят марихуана в храната си или да я употребяват чрез изпаряване. Пушенето на канабис остава забранено.

През 1996 г. Калифорния стана първият американски щат, легализирал употребата на марихуана за медицински цели.

Законовите реформи по отношение на легализирането на растението канабиса набират скорост.  В американския щат Колорадо преди година, 64% от гласувалите на референдум избраха узаконяването на тревата. Малко преди това употребата на марихуана без медицинска рецепта стана възможно и в щата Вашингтон. В Канада и Германия хората с тежки диагнози я купуват направо от специални аптеки по лекарско предписание. В Аржентина властите също легализираха конопа, но в малки количества. В Белгия условието за ненаказуемост при употреба и държане на канабис е лицето да е пълнолетно, а количеството да е до 5 грама, като изискването е да не се пуши на публични места. Естествено, има и места по света, където уредбата е на другия полюс, и държащите или консумиращите наркотици лица ги очаква смъртна присъда. Такова е положението в Малайзия, Сингапур и други азиатски държави.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега